Nebudeme zastierať, že recept na tento kysnutý koláč tu už na stránke je. Keďže je ale náš naozaj obľúbený a opakovanie je matka múdrosti, tak ho pridávame znovu, tentoraz vo verzii s marhuľami a poupravenou posýpkou.
Zistili sme, že odrobinky z hrubej múky nám moc chrumkajú medzi zubami a radšej ich teraz robíme z múky polohrubej. Hoci sa jedná o kysnutý koláč, tak proces kysnutia trvá len po dobu než sa rozohreje rúra (zhruba teda 15 minút). Žiadne zdĺhavé čakanie a stráženie toho správneho bodu nakysnutia tu nehľadajte 🙂
Budeme potrebovať následovné ingrediencie:
Cesto: (plech 20 x 30 cm)
125 ml plnotučného mlieka
40 g cukru
250 g hladkej múky
17 g droždia
1 žĺtok
štipka soli
60 g masla
650 g marhúľ
Drobenka:
100 g polohrubej múky
75 g masla
75 g cukru
Takto budeme postupovať:
- Najprv si zarobíme kvások. Polovicu mlieka mierne ohrejeme (mlieko nesmie byť horúce, inak droždie nevzíde), rozdrobíme doň droždie, prisypeme lyžičku cukru, štipku soli a poprášime múkou. Kvások prekryjeme čistou utierkou a dáme do tepla vzísť, čo trvá zhruba 15 minút.
- Medzitým si do veľkej misy preosejeme múku, pridáme žĺtok, zvyšok cukru a mlieka a rozpustené a vychladnuté maslo. Akonáhle máme hotový kvások pridáme aj ten a cesto premiešame vareškou, aby sa spojilo. Potom ho preložíme na dosku a hnetieme, kým nevznikne vláčne nelepivé cesto. Plech si vyložíme papierom na pečenie, preložíme do neho cesto a rukami ho vyťaháme na potrebnú veľkosť.
- Marhule umyjeme rozkrojíme na polovicu a odstránime kôstku. Kladieme je reznou stranou nahor na cesto a ľahko pocukrujeme kryštálovým cukrom (podľa zrelosti marhúľ) ..
- Na posýpku si maslo pokrájame na menšie kúsky a spojíme spolu s múkou a cukrom do konzistencie mrveničky a zasypeme marhule do zlatohneda.
- Rúru si zapneme na 175 ° C a ako sa rozohreje necháme koláč kysnúť. Pečieme zhruba 30-40 minút.
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.
zdroj: facebook