Pravý kysnutý koláč s marhuľami

Nebudeme zastierať, že recept na tento kysnutý koláč tu už na stránke je. Keďže je ale náš naozaj obľúbený a opakovanie je matka múdrosti, tak ho pridávame znovu, tentoraz vo verzii s marhuľami a poupravenou posýpkou.

Zistili sme, že odrobinky z hrubej múky nám moc chrumkajú medzi zubami a radšej ich teraz robíme z múky polohrubej. Hoci sa jedná o kysnutý koláč, tak proces kysnutia trvá len po dobu než sa rozohreje rúra (zhruba teda 15 minút). Žiadne zdĺhavé čakanie a stráženie toho správneho bodu nakysnutia tu nehľadajte 🙂

Budeme potrebovať následovné ingrediencie:

Reklamy

Cesto: (plech 20 x 30 cm) 
125 ml plnotučného mlieka 
40 g cukru 
250 g hladkej múky 
17 g droždia 
1 žĺtok 
štipka soli 
60 g masla

650 g marhúľ 

Drobenka:
100 g polohrubej múky 
75 g masla 
75 g cukru

Takto budeme postupovať:

  • Najprv si zarobíme kvások. Polovicu mlieka mierne ohrejeme (mlieko nesmie byť horúce, inak droždie nevzíde), rozdrobíme doň droždie, prisypeme lyžičku cukru, štipku soli a poprášime múkou. Kvások prekryjeme čistou utierkou a dáme do tepla vzísť, čo trvá zhruba 15 minút.
  • Medzitým si do veľkej misy preosejeme múku, pridáme žĺtok, zvyšok cukru a mlieka a rozpustené a vychladnuté maslo. Akonáhle máme hotový kvások pridáme aj ten a cesto premiešame vareškou, aby sa spojilo. Potom ho preložíme na dosku a hnetieme, kým nevznikne vláčne nelepivé cesto. Plech si vyložíme papierom na pečenie, preložíme do neho cesto a rukami ho vyťaháme na potrebnú veľkosť. 
  • Marhule umyjeme rozkrojíme na polovicu a odstránime kôstku. Kladieme je reznou stranou nahor na cesto a ľahko pocukrujeme kryštálovým cukrom (podľa zrelosti marhúľ) .. 
  • Na posýpku si maslo pokrájame na menšie kúsky a spojíme spolu s múkou a cukrom do konzistencie mrveničky a zasypeme marhule do zlatohneda. 
  • Rúru si zapneme na 175 ° C a ako sa rozohreje necháme koláč kysnúť. Pečieme zhruba 30-40 minút.

Prajeme Vám dobrú chuť.

Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!

Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.

zdroj: facebook

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.