Ďalší z radu koláčov, ku ktorých vyskúšanie som sa odhodlávala pomerne dlho. Náplň z limetiek a salka vo mne vzbudzovala obavy, či nebude príliš ostrá svoju kyslosťou príp. sladkosťou. Preto som radšej upiekla len menší koláč, aby prípadné straty neboli také výrazné.
Napodiv sa nenaplnila ani jedna moja obava a koláč bol úplne vyvážený. Podľa toho, ako rýchlo zmizol, som nebola jediná, kto si to myslel 🙂
Jediný problém som tak mala s tým, že sa do koláča dáva limetková kôra, ale v obchode som na limety bez chemického ošetrenia ešte nenatrafila. Chtiac nechtiac som teda musela použiť tie jediné dostupné. Pre lepší pocit som limety preliala na 3x vriacou vodou, ako som kedysi niekde čítala.
Pri druhom pečení som kôru vynechala a použila len šťavu. Chuť nebola už výrazne limetková, skôr citrusová (aj tak ale vynikajúca), ak sa chcete vyhnúť chémii, tak je to určite cesta.
Budeme potrebovať následovné ingrediencie:
- Sušienky si podrvíme valčekom a spojíme s rozpusteným maslom. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Vsypeme sušienkovú zmes, ktorú dobre utlačíme na dno a boky formy. Boky by mali byť vyložené sušienkami zhruba do výšky 1,5 – 2 cm. Korpus dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 170 ° C približne na 10 minút.
- Z umytých limetiek si nastrúhame kôru (iba zelenú časť, tá biela je horká). Potom vytlačíme šťavu, aby sme dostali zhruba 55-60 ml limetkovej šťavy. V mise prššlaháme žĺtky a postupne prišlaháváme mlieko. Šľaháme približne 2 minúty, kým zmes ľahko nenadobudne. Nakoniec vmiešame kôru a šťavu z limetiek Náplň nalejeme na predpečený a vychladnutý korpus a pečieme v rúre vyhriatej na 170 ° C približne 15-20 minút, kým náplň ľahko nespevní. Po upečení necháme vychladnúť a podávame vychladené.