Na rôzne buchty, zákusky, torty, palacinky a ostatné sladké, ale aj slané dobroty existuje nepreberné množstvo receptov. Ak sa už vo svojej zbierke neorientujete, možno by to chcelo niečo jednoduchšieho.
Keďže základom všetkých týchto pokrmov sú rôznorodá cestá , jediné, čo potrebujete je tento súbor receptov, ktorý obsahuje jednoduché postupy prípravy základných typov ciest, ktoré sa môžu hodiť..
rýchle cesto
- 500 g múky
- 200 g masla
- 250 ml kefíru
- 1 vajce
- štipka soli
Zmiešajte 450 g múky, kefír, vajce a soľ. Premiešajte. Maslo nakrájajte na kúsky. Cesto vyvaľkajte na zvyšku múky a pridajte do stredu tretinu masla a zabaľte. Znovu vyvaľkajte a opakujte ešte dvakrát. Nakoniec cesto vymieste a obaľte múkou, zabaľte do fólie a môžete ho skladovať v chladničke až 3 mesiace..
tortellini
- 500 g múky
- 2 vajcia
- 200 ml studenej vody
- 1 polievková lyžica. oleja
- 0,5 lyžice soli
Zmiešajte vodu, vajce a soľ. Vyklopte zmes doprostred múky a od stredu ju miešajte s múkou, riadne premiesime, a nakoniec pridajte olej. Potom ešte chvíľu prepracujte cesto rukami. Nechajte cesto 30 minút v chladničke a potom z neho vykrájajte požadované tvary a pripravte tortellini s ľubovoľnou náplňou.
nadýchané buchty
- 180 g múky
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- olej
Vyšľahajte z bielkov penu a zmiešajte ju s cukrom a vanilín. 1/3 peny zmiešajte so žĺtkami a za stáleho miešania pridajte múku, prášok do pečiva a dobre vyšľahajte. Nakoniec vmiešajte zvyšok bielkov a ihneď vlejte cesto do vymastenej formy. Pečte pri 190-200 stupňoch po dobu 20-30 minút a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Rýchle kysnuté cesto
- 1 polievková lyžica sušených kvasníc alebo 50 g čerstvých
- 2 polievkové lyžice cukru
- 3 polievkové lyžice múky
- 300 ml teplej vody alebo mlieka
- 1 lyžička soli
- 1/3 lyžice rastlinného oleja
Pripravte kvasnice v teplej vode či mlieku s cukrom, zmiešajte s múkou, soľou a olejom. Prikryte cesto a nechajte kysnúť na teplom mieste po dobu 15-30 minút. Potom pridávajte múku, kým cesto neprestane lepiť. Nechajte znovu kysnúť 15-20 minút. Môžete použiť na pizzu, či buchty. Pečte cca 15 minút v oboch prípadoch.
sušienky
- 3 polievkové lyžice múky
- 250 g masla
- 1 polievková lyžica cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- štipka soli
Zmiešajte maslo a cukor a potom pridajte všetky ostatné prísady. Cesto nechajte odpočívať 30 minút v chladničke a potom ho vyvaľkajte, vykrájajte požadované tvary a pečte pri teplote 180-200 stupňov 20-30 minút.
Cesto na palacinky
- 2 polievkové lyžice múky
- 5 vajec
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2,5 lyžice mlieka
- soľ a cukor podľa chuti
- pol šálky minerálky
Zmiešajte všetky prísady a nechajte stáť 15 minút. Opäť premiešajte a mažte jednotlivé palacinky na panvici s rozpáleným olejom.
lievance
- 0,5 l kefíru
- 2 vajcia
- 0,5 lyžice cukru
- 2,5 lyžice múky
- 1,5 lyžice prášku do pečiva
- štipka soli
Zmiešajte tekuté prísady a vmiešajte múku s práškom do pečiva a cukor. Konzistencia cesta by mala byť ako hustá kyslá smotana. Dobre premiešajte a nechajte stáť 30 minút.
Keď na povrchu cesta vzniknú bubliny, môžete začať smažiť lievančeky. Starostlivo nalievajte cesto, aby nedošlo k uvoľneniu vzduchu. Vymažte z oboch strán.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.
zdroj: takprosto.cc