Keď už neviem, čo rodine uvariť na obed, vždy urobím tieto karbonátky. Keď sa ich naučíte, už ich nikdy nebudete pripravovať inak!

Milovníci mäsa si vďaka tomuto receptu skutočne prídu na svoje. Neuveriteľne šťavnaté a výdatné jedlo je pre chuťové poháriky je neodolateľným pokušením. 

Karbonátky, ktoré sú jemné vnútri a krásne chrumkavé na povrchu, sa hodia k šalátu, vareným či pečeným zemiakom. S jemným jogurtovým dressingom alebo pálivou omáčkou vytvárajú kombináciu chutí, ktorú si zamilujete. Ak máte chuť na dobre prepečené hovädzie mäso, tieto cigánske fašírky sú najlepšou voľbou.

Nevedno ako, sa zrodil názov, ktorý nesú tieto masové karbonátky. Možno práve explózia chutí, ktorú vytvárajú karbonátky pripomína farebnosť, temperament a iskru tradičných cigánskych zábav. Ak ich však prvýkrát ochutnáte, nad názvom si hlavu rozhodne lámať nebudete. U nás ich rodina zvykne vyjedať z misy aj bez prílohy a málokto si po tomto obede nepýta ďalšiu várku. Skvelá inšpirácia na chutný obed, ktorú by ste mali určite skúsiť pripraviť.

Reklamy

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 700 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 bochníka chleba
  • 3 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 ks paradajok
  • vňať z kôpru
  • petržlenová vňať
  • 150 ml mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu soli
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Ako prvý si pripravíme bochník chleba. Využijeme z neho polovicu a ak máte doma starší chlebíček, ktorý je už tvrdší, nebojte sa ho použiť. Chlieb nakrájame na malé kocky a necháme namáčať v mise s mliekom.
  • Následne si pripravíme cibuľu a cesnak, ktoré nakrájame nadrobno. Ak chceme karbonátky čo najjemnejšie a najlahodnejšie, za pomoci mixéra vytvoríme hladkú hmotu z cibule, cesnaku, chleba a soli
  • Z paradajok odstránime zelenú časť, na ktorú sa upína stopka a na vrchu si ich krížom jemne narežeme. Vďaka tomu z nich neskôr ľahšie dáme dolu šupku. Potom ich umiestnime do misy alebo hrnca a zalejeme vriacou vodou tak, aby v nej boli celé ponorené. Po chvíli uvidíme ako z paradajok šupka „zlieza“. Pomocou noža ju jemne odstránime a paradajky nakrájame nadrobno
  • Kôpor a petržlenovú vňať nasekáme na drobno. Paradajky v mise zmiešame s kôprom a petržlenovou vňaťou a necháme chvíľu odstáť. Potom prebytočnú tekutinu z paradajok zlejeme.
  • Následne zmiešame chlebovú zmes s paradajkami a bylinkami. Pridáme hovädzie mäso a všetko spolu dôkladne premiešame. K mäsu nepridávame vajcia, ako je zvykom u klasických mäsových fašírok. Takto dosiahneme intenzívnejšej chuti a karbonátky budú oveľa šťavnatejšie.
  • Potom z tejto hmoty vytvoríme malé fašírky, ktoré ukladáme na plech potretý slnečnicovým olejom. Pečieme v rúre pri teplote 220 stupňov asi pol hodinu. Po upečení podávame so zemiakovou kašou, varenými alebo pečenými zemiakmi.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: coolinarka.com

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.