Vzácny recept na voňavý makovník a orechovník podľa starého receptu. Naučte sa ho aj Vy a už nikdy si nepripravíte iný!

Richard Súčanský zbiera tradičné recepty od skúsených kuchárok a práve dva tieto recepty sú naozaj vzácne. A to konkrétne makovník a orechovník, ktorý by sa mal určite uchovať aj pre ďalšie generácie.

Nevieme si predstaviť, že by sme ho pripravovali inak!

Babín maslový závin (Recept na 4 nohy)

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

Reklamy

cesto:

  • 600 g polohrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 2 ks žĺtky
  • 50 g kvasníc
  • 2 dcl mlieka
  • 250 g masla

Maková plnka:

  • 300 g maku
  • hrozienka
  • 1 dcl rumu
  • citrónová kôra
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1,5 dcl vody
  • Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka:

  • 300 g mletých orechov
  • pomarančová kôra
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1,5 dcl vody

Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

Príprava závinu:

  • Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.
  • Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: prosvet.cz

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.