Slovenské vyprážané pirôžky podľa tradičného receptu

Výborný recept na pirôžky, ktorý si obľúbite okamžite po prvom súste. Je skutočne vynikajúci a určite si ho zamilujete. Neváhajte už ani chvíľku.

Víkend je na ne ako stvorený 🙂

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

Reklamy
  •  500 g múka polohrubá
  •  300 ml mlieko
  •  40 g droždia čerstvej
  •  1 ks vajce
  •  1 PL olej
  •  2 PL cukor
  •  1 ks zemiaky
  •  štipka soľ

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Uvarený zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Ten po vykysnutí pridáme do múky spolu s vajcom a olejom. Spracujeme hustejšie cesto a necháme ho vykysnúť.
  • Cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a nakrájame na 28 dielov.
  • Na každú časť dáme kúsok tuhšej plnky, akú máme radi. Ja som vymiešala mletý mak s lekvárom a rumom.
  • Pirôžky zavinieme, boky prstami stlačíme a rúčne vytvoriť valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici na slabo olej. Pred vyprážaním pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme smažiť do panvice. Aby sa vysmažili rovnomerne, po celú dobu pirôžky otáčame vidličkou.
  • Nebojte sa, že budú pirôžky mastné. Pre istotu ich ale vyberajte na papierové utierky. Nestalo sa mi však, že by zo smažených pirôžkov tiekol olej tak, ako kedysi z tých kupovaných.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: Facebook/vase oblibene recepty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.