Šišky sú známou sladkosťou, ktorú milujú všetky deti aj dospelí. V niektorých krajinách sú bežnejšie donuty, ale my si radi dáme plnené okrúhle šišky, ktoré sú posypané práškovým cukrom a chutia lahodne.
Ak si chcete zamaškrtiť a vrátiť sa do detstva, pripravte si podľa tohto receptu vlastné domáce šišky.
Naplniť ich môžete marmeládou, čokoládou alebo ovocím, určite si pochutnáte.
Reklamy
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 350 g múky (hladkej)
- 180 ml horúceho mlieka
- 10 g suchého droždia
- 1 lyžica nesoleného masla
- 80 g cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička muškátového oriešku
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Pre polevu (voliteľné)
- vanilkový cukor
- čokoládová poleva
Takto budeme v recepte postupovať:
- Nalejte tretinu horúceho mlieka do veľkej misky.
- V malej miske kombinujte zvyšok mlieka s cukrom a maslom. Pridajte do veľkej misky, premiešajte. Pridajte vajcia a kvasnice, premiešajte až do hladkej zmesi.
- Postupne pridajte múku, muškátový oriešok a soľ a premiešajte, kým nie je zmes hladká. Ak je cesto lepkavé, pridajte múku.
- Cesto prepracujte rukami po dobu 5 minút / kým cesto nie je tvárne, elastické. Vytvorte veľkú „guľu“, vložte ju do mierne natretého hrnca s olejom (nemal by lepiť), zakryte potravinárskou fóliou a nechajte cesto kysnúť, až sa zdvojnásobí.
- Cesto vyvaľkajte, nenechávajte ho príliš vysoké, v rúre sa zväčší. Pomocou poháru vyrežte z cesta kolieska.
- Predhrejte rúru na vysokú teplotu. Plech vyložte papierom na pečenie a naň položte šišky. Zakryte čistým uterákom a nechajte 45 minút.
- Pečte šišky v rúre po dobu 7-10 minút, nechajte ich vychladnúť a nakoniec ich polejte polevou a posypte cukrom.
- Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: andreilaslau.ro