Už sám výraz „kondenzované mlieko“ znie sladko! Mnohým kondenzované mlieko pripomína detstvo, kedy nebol tak veľký výber cukrárskych výrobkov a sladké kondenzované mlieko bolo skutočnou pochúťkou …
Navyše v ňom nie sú kvasnice, múka, potravinové doplnky, zato veľa vápnika obsiahnutého v mlieku.
Ak neveríte kondenzovanému mlieku z obchodu, ktoré sa často vyrába s použitím rastlinných tukov, je tento recept priamo pre vás! Varené kondenzované mlieko je skvelé pri výrobe domácich tort, buchiet a dezertov. Takže neváhajte začnite variť – nebude to trvať dlhšie ako 10 minút!
Suroviny na prípravu:
- mlieko – 1 pohárik
- cukor – 1 pohárik
- sušené mlieko – 1 pohárik
- maslo – 50 g
- vodа – 1 polievková lyžica
Takto budeme v recepte postupovať:
- Do kastróla nasypte cukor a pridajte vodu. Nechajte na platni a premiešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a neskaramelizuje.
- Do karamelu pridajte maslo a kastról stále nechajte na platni, aby sa maslo roztieklo.
- Medzitým ohrejte mlieko a pridajte ho ku karamelu, postupne a za stáleho miešania. Neľakajte sa, keď sa vám v tejto etape začnú robiť hrudky. Karamel sa v mlieku rozpustí za niekoľko minút.
- Keď sa hmota stane homogénna, pridajte sušené mlieko a všetko rozmiešajte, kastról nechajte na platni ešte 3 minúty. Kondenzované mlieko schlaďte.
- Ak vám ešte zostali nejaké hrudky, môžete zmes precediť cez sito. Kondenzované mlieko uchovávajte v pohári v chladničke.
Máme hotovo 🙂
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: prirodajelek