Tento recept je na Slovensku legendou a aj napriek tomu je veľmi málo receptov na skutočne chutný a zaručený recept na prípravu tohto lahodného zákusku.
Pripravte si ho len tak, aj keď nie je žiadny sviatok. Potešiť by sme sa predsa mali každý deň, nie? 🙂
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 200 g práškového cukru
- 140 g nastrúhaných vlašských orechov
- 1 ks vajcia
- 2 lyžice kakaa
- štipka mletej škorice
- kôra z 1 citróna
- šťava z 1 citróna
Na orechovú náplň:
- 300 g nastrúhaných vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 ks balíček vanilkového cukru
- 1 dl rumu
- Na čokoládový krém:
- 300 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 3 ks vajcia
- 1 ks balíček vanilkového cukru
- 2 lyžice kakaa
Ostatné:
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g ríbezľovej marmelády
- 100 g stuženého cukru
Takto budeme v recepte postupovať:
1. Zmiešame múku s cukrom, pridáme vajcia, orechy, kakao, maslo, citrónovú šťavu a kôru, ochutíme škoricou
2. Vypracujeme, ktorým naplníme jednotlivé formičky (košíčky)
3. Pečieme v dobre predhriatej rúre okolo 175 ° C asi 10-15 minút
4. Na náplň zmiešame orechy s cukrom, sáčkom vanilkového cukru a rumom
5. Na čokoládový krém ušľaháme vajcia spolu s kryštalovým a vanilkovým cukrom nad parou dohusta
6. Necháme vychladnúť a až potom zašľaháme maslo a kakao
7. Upečené košíčky jemne potrieme marmeládou, na ňu dáme lyžičku orechovej náplne a zdobiacim sáčkom nastriekame pusinku z čokoládového krému
8. Čokoládu rozpustíme a zmiešame so stuženým tukom
9. Hotové košíčky čokoládou polievame, zdobíme podľa fantázie
Obmena: Čokoládovú polevu môžeme vynechať, aj tak sú košíčky veľmi chutné a dekoratívne. Maslový krém z časti neofarbíme kakaom a tak získame svetlý krém.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: Facebook,/ vase oblibene recepty