Zabudnite na kupované údeniny. Domáca saláma je nielen chutnejšia, ale aj zdravšia

Kvalita potravín sa neustále zhoršuje. Zohnať dnes chutné a dobré údeniny je takmer nemožné. Namiesto mäsa dnes na pultoch nájdeme skôr akési korenené zmesi odrezkov, koží a zvyškov, ktoré sa iba prezentujú v lákavom obale.

Reklamy

Chuť a konzistencia ale vždy prezradí, že tieto výrobky majú ku kvalitnej šunke alebo saláme naozaj veľmi ďaleko.

Oplatí sa teda vôbec tieto výrobky kupovať? Nie je lepšie vyrobiť si doma vlastnú salámu, ktorý bude obsahovať len to, čo do neho dáte?

Žiadna voda alebo prebytočná soľ – len mäso, ktoré si sami spracujete. Nemusíte sa báť, výroba domácej salámy je vďaka tomuto návodu veľmi jednoduchá.

A keď ho raz ochutnáte, iný už chcieť nebudete.

Postačí pár ingrediencií

Na výrobu údeniny si nachystajte tieto ingrediencie:

  • 100 g slaniny
  • 300 g chudého bravčového mäsa
  • 300 g mastného mäsa bravčového mäsa (krkovička, bôčik a pod.)
  • 300 g hovädzieho mäsa
  • 17 g soli
  • 1 lyžice sušených brusníc
  • korenie, obľúbené korenie

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Najprv si nakrájajte slaninu, bravčové mäso aj hovädzie mäso na menšie kocky. Teraz budete potrebovať vhodný mlynček na mäso. Naše babičky doma mali obyčajný ručný kovový mlynček, ktorý fungoval skvele, dnes sa však dajú použiť aj moderné elektrické varianty, ktoré prácu urobia za vás. Väčšinu mäsa teda najemno pomeľte, aby vznikla hustá pasta. Bokom si môžete nechať niekoľko kúskov chudého mäsa, ktoré salámy dodajú štruktúru, ale nie je to nevyhnutne potrebné.
  2. Pripravte si hlbokú misku a vložte do nej mleté ​​mäso spolu s kúskami vcelku, ktoré ste si odložili bokom. Do zmesi pridajte soľ, korenie, bylinky a iné korenie podľa vašej chuti. Primiešajte tiež sušené brusnice. Nič z toho ale nie je nutné, všetko voľte podľa vlastnej chuti. Brusnice sa dajú vhodne nahradiť aj inými sušenými plodmi alebo mandľami, ale môžete ich aj úplne vynechať. Záleží na tom, čo vám chutí. Zmes dobre premiesime, zakryte igelitovým sáčkom alebo fóliou a nechajte v chladničke niekoľko hodín uležať.
  3. Potom si pripravte dostatok potravinárskej fólie a zmes na ňu vyklopte. S pomocou fólie vytvarujte zmes do tvaru valčeka – tak, aby výsledný produkt pripomínal čo možno najviac bežný salámu. Na tvare ale vôbec nezáleží. Mäso do fólie dobre zabaľte a utesnite. Než dáte mäso variť, prepichnite do fólie špáradlom niekoľko malých dierok, kadiaľ bude unikať para.
  4. Vo veľkom hrnci saláma varte asi 2-3 hodiny. Potom vyberte, nechajte vychladnúť a krájajte na tenké plátky. Salámu možno skladovať v chladničke po dobu jedného týždňa. Uvidíte ale, že sa po ňom zapráši oveľa skôr.

Máme hotovo.

Prajeme Vám dobrú chuť.

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: coolinarika

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.