Nadpis je jasný. Je to tvarohový koláč. Unikátne je na ňom však to, že v ňom nie je ani kúsok tvarohu. Ten je nahradený kyslou smotanou. Tá však dokáže zaistiť dokonalú chuť, zaujímavú imitáciu tvarohu a tiež jednoduchú a samozrejme aj rýchlu prípravu.
Kto hľadá inovatívny recept na tvarohový koláč, tak môže skúsiť tento falošný koláč z kyslej smotany.
Čo je na tvarohový koláč potrebné? Tvaroh určite nie
Vieme, čo nekupovať a čo nie je potreba. Je to tvaroh. Toho nie je použitý ani jeden jediný gram. A čo naopak použité je? Nie je to nijak veľké množstvo surovín. Na prípravu tohto koláča je vhodné kúpiť alebo zadovážiť toto.
- 400 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 200 gramov klasického masla
- 3 lyžice mlieka
- 1 vajce
- štipka soli
Toto sú suroviny, ktoré sú určené na výrobu samotného cesta, ktoré je základom koláča. Ďalej je nutné mať k dispozícii aj krém. Na ten je potrebné si tiež zaobstarať niekoľko základných surovín. A to:
- 600 ml kyslej smotany
- 150 gramov cukru
- 500 ml mlieka
- 2 balenia pudingu s vanilkovou príchuťou
- Šťavu z citróna
- V rume naložené hrozienka
Takto budeme v recepte postupovať:
Začíname prípravou cesta
To je základ a tak sa pozrime na to, ako ho pripraviť. Nie je to zase tak nič zložité, pretože v podstate stačí zmiešať všetky ingrediencie dohromady. Maslo by malo byť izbovej teploty, aby sa dobre spojilo, cesto by malo byť jednotné a hutné. Je možné ho miešať ručne, alebo s použitím robota. Akonáhle má požadovanú konzistenciu, dá sa do misy a následne zhruba 30 minút vychladiť. Za okno, alebo do chladničky.
Pokračujeme prípravou krému
Akonáhle je cesto hotové a chladne, je možné postúpiť do fázy číslo dva, ktorou je príprava samotného krému. Základom je puding, ktorý sa uvarí podľa návodu na sáčku. Teda s cukrom a mliekom. Ten sa nechá ľahko chladnúť a občas sa premieša, aby sa netvorili hrudky. Keď má prijateľnú teplotu, zamieša sa do neho kyslá smotana, ďalej sa nasypú tiež hrozienka vopred naložené v rume. Dôležité je však to, aby sa nechali odkvapkať. Rum ako taký sa totiž do krému neleje. Ďalej sa prileje sa citrónová šťava a všetko sa dôkladne premieša a takto jednoducho je hotový aj samotný krém na tvarohový koláč s kyslou smotanou.
pripravujeme koláč
Obe hlavné časti sú pripravené. Teraz je čas dať ich dohromady a pripraviť samotný koláč. Prvou fázou je cesto, ktoré treba rozdeliť na dve približne rovnaké polovice. Jedna je spodná, druhá horná časť. Cesto by sa malo rozváľať na tvar plechu a malo by mať rovnakú výšku. Na plech sa položí papier na pečenie a na neho príde spodná vrstva cesta. Na túto vrstvu sa naleje samotný krém, ktorý by mal mať už ľahko tuhú konzistenciu. Ďalej sa pripraví druhá polovica cesta. A to rovnako, ako prvý. Rozváľa sa na veľkosť plechu a potom sa položí na vrstvu samotného krému.
Pečenie na 180 stupňov
Akonáhle je na plechu všetko potrebné, je možné ho vložiť do rúry. Tá by mala byť už predhriata. A to na celkom štandardný teplotu 180 stupňov Celzia. Môže sa jednať o rúru teplovzdušnú, ale aj klasickú. V tej je potrebné mať zapnutý horný aj spodný ohrev. Plech sa vloží do prostrednej časti. Tvarohový koláč sa tu pečie zhruba po dobu 25 – 30 minút. Podľa aktuálnej farby. Malo by byť jasne viditeľné, že je koláč hotový. Akonáhle začne príliš hnednúť, je ideálna chvíľa na vybratie.
Servírovanie je hračkou
Akonáhle je vonku z rúry, tak ho stačí dať vychladiť. Najprv pri izbovej teplote, potom môže zamieriť aj do chladničky. Akonáhle je studený, už sa len nakrája na obdĺžnikové kúsky. Tie sa následne posypú práškovým cukrom a môže dôjsť k samotnému servírovaniu. Ako doplnok môže prísť vhod napríklad aj trocha šľahačky, ktorá však nie je nutnosťou
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: takprosto.cc