Viete, ako uchovať cesnak na celý rok? Voňavý, šťavnatý a čerstvý

Vypestované plody cesnaku sa po dôkladnom vysušení pripravujú na dlhodobé uskladnenie. Poradíme vám jednoduchú a veľmi efektívnu metódu, ako uchovať cesnak perfektne šťavnatý a voňavý až do ďalšieho zberu – na celý rok.

Reklamy

Jednoducho ho zmrazte – treba však postupovať presne podľa tohto návodu.

Skladovanie celých strúčikov v soli

Soľ slúži len ako konzervant a nestane sa, že cesnak po určitej dobe absorbuje soľ. Soľ je potom dokonca možné aj opakovane použiť.

postup:

  • Hlávku cesnaku rozdeľte na strúčiky,
  • Strúčiky nelúpeme a nečistíme,
  • Na dno nádoby nasypte soľ,
  • Poukladáme strúčiky na soľ,
  • Opäť zasypte soľou,
  • Takto vytvárajte vrstvy soli a strúčikov cesnaku,
  • Nádobu uzavrite a uložte do komory

Sledujte video:

Cesnak, podobne ako bylinky, nestrácajú po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť. Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať. Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.

Ako olúpať cesnak

Pre tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené). Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.

Ako pripraviť cesnak na zmrazenie

Vezmite si plastovú fóliu a zabaľte do nej každú neolúpanú hlávku cesnaku. Taký jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.

Olúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vrecúšok, určených do mrazničky. Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.

Cesnak olúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad. Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných). Taký mrazený cesnak je vhodný do polievok, šalátov a dressingov.

Domáca cesnaková omáčka

Táto možnosť je najpohodlnejšia a najziskovejšia – spolu s cesnakom dostanete hotovú omáčku alebo dressing. Takže môžete nielen ušetriť čas, ale tiež bez problémov pripraviť plánované jedlo v správny čas a na správnom mieste.

Recept na mrazenú cesnakovú omáčku

Ingredience:

  • 100 ml slnečnicového alebo olivového oleja
  • 7 strúčikov cesnaku
  • petržlen
  • kôpor

postup:

  • Nakrájame kôpor, petržlen a cesnak premiešame so slnečnicovým olejom.
  • Prípadne pridajte akékoľvek ďalšie bylinky a koreniny, ktoré sa vám páčia.
  • Potom navrstvite cesnakovú omáčku do formičiek na výrobu ľadu a zmrazte. 

Majte na pamäti, že cesnak má veľmi špecifickú arómu, preto je najlepšie ho skladovať v uzavretých nádobách mimo dosahu iných druhov ovocia a zeleniny.

Cibuľa a cesnak sú potraviny, ktoré v našich domácnostiach nemôžu chýbať.

Bez týchto prísad sa nezaobíde väčšina našich obľúbených jedál. Hoci tieto druhy zeleniny vydržia pomerne dlho, ich životnosť môžeme pri správnom skladovaní výrazne predĺžiť. Prezradíme vám skvelý tip, vďaka ktorému zostane cibuľa aj cesnak k dispozícii v čerstvom stave po celé mesiace.

potrebujeme:

  • dierovačky
  • Hnedé obedové sáčky
  • Kancelárske spony

Cibuľa a cesnak – nesmú byť nahnité, mäkké či vykazovať iné poškodenia

postup:

  • Na papierovom sáčku urobte viac radov dierok – ako to vidíte na obrázku.
  • Naplňte vrecko do polovice (buď cesnakom alebo cibuľou) a uzavrite tak, že preložíte horný okraj vrecka a upevníte kancelárskymi sponkami – nie je dobré vrecká príliš preplniť, najlepšie je už uvedené naplnenie do polovice objemu.
  • Vrecká si označte, aby ste vždy vedeli, kam máte siahnuť aj bez rozbaľovaní.
  • Cibuľu a cesnak vložte na miesto, kde ich zvyknete bežne skladovať – ​​tmavé, suché miesta so stabilnou teplotou (tá by mala byť ideálne nižšia ako priemerná teplota v byte.

Takýto spôsob skladovania zabezpečí pre zeleninu ideálne podmienky aj vo vašej domácnosti. Papierové vrecko umožní zelenine dýchať, správnej cirkulácii vzduchu prispievajú aj otvory na povrchu. Takéto skladovanie je vhodnejšie ako skladovanie v otvorených regáloch – konečne, potvrdzujú to aj výsledky testu po troch mesiacoch.

Nikdy neskladujte cesnak a cibuľu v uzavretých plastových vreckách – zelenina nemôže dýchať, začne pučať a hniť.

Nikdy nedávajte do tesnej blízkosti cibule a cesnaku zemiaky. Plyny, ktoré zemiaky produkujú spôsobujú rýchle kazenie týchto druhov zeleniny. Preto sa odporúča udržať ich čo najďalej od seba.

Perfektné, čo myslíte?

Zdieľajte tento článok a podelte sa s ním na Facebooku, vďaka Vaším zdieľaniam máme chuť Vám prinášať nové vychytávky na každý deň.

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdroj: irecept.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.