VEĽKONOČNÝ makový a orechový závin podľa tradičného receptu našej svokry: s famóznou vláčnou chuťou!

Dnes si krok po kroku ukážeme recept na sviatočný záviny. Máte k dispozícii rovno dve náplne. Makovú a orechovú. Každý si teda príde na svoje….

Reklamy

Záviny sú kypré, vláčne a pritom krehké. Chutia úžasne aj dva dni po upečení.

Neotáľajte a pripravte tieto neodolateľné záviny svojej rodine ešte dnes.

Určite si na nich pochutnajú!.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 200 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • štipka soli

MAKOVÁ NÁPLŇ

  • 200 g mletého maku
  • 5 lyžíc cukru kryštál
  • 5 lyžíc rastlinného oleja

ORECHOVÁ NÁPLŇ

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 5 lyžíc cukru kryštál
  • 5 lyžíc rastlinného oleja

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. V troške mlieka si rozmiešame droždie so štipkou cukru a urobíme si kvások. Múku si zmiešame s cukrom, maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme aj kvások. Vymiešame cesto a necháme hodinku kysnúť na teplom mieste.
  2. Až cesto vykysne, na pomúčenej doske si cesto vytvarujeme do veľkého kusa a následne ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú časť si rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  3. Teraz prichádza na rad náplň. Mletý mak si zmiešame s cukrom. To isté urobíme aj s orechmi. Takto pripravené náplne navrstvíme na rozvaľkanie cesta a pokvapkáme olejom.
  4. Každé cesto opatrne zrolujeme a stlačíme, aby nám pri pečení nepraskalo. Koniec závinu spojíme rozšľahaným vajíčkom a presunieme záviny na plech na pečenie, ktorý sme si vyložili papierom.
  5. Necháme na teplom mieste vykysnúť ešte 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 lyžičku mlieka a trochu cukru.Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

Máme hotovo.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj:  hirekonline.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.