Väčšina ľudí ju pozná len ako obyčajnú burinu, je to však jedna z najbohatších rastlín na omega-3 mastné kyseliny!

Možno Vám rástla voľne na záhrade, ale vy ste si mysleli, že je to len neužitočná burina. Po tomto článku ju nabudúce zaručene len-tak nezahodíte.

Je to skutočne „diamantová baňa“ u Vás na záhradke.

A pritom je pre väčšinu ľudí iba burina…

Reklamy

V skutočnosti:

30 cm vysoká, trvácna rastlina s mäsitými, plazivými stonkami. Jej šťavnaté, lesklé listy sú tmavozelenej farby a vajcovité. Jej kvety majú 5-6 okvetných lístkov. Vďaka svojej príjemne kyslej chuti sa konzumuje surová aj varená.

Zloženie:

-Najbohatšia rastlina s omega-3 mastnými kyselinami
-C-Vitamín
-E-Vitamín E
-Glutatión
-Kyselina šťaveľová
-Alkaloidy
-Mastné kyseliny
-Kumaríny
-Flavonidy -Srdcové glykozidy -Glykozidy

Pomáha pri:

  • Účinok na liečenie tukovej chrupavky
  • Kardiovaskulárne choroby
  • Problémy so srdcom
  • Ateroskleróza
  • Hladina cholesterolu
  • Hladina cukru (dobrý účinok na hladinu cholesterolu a cukru)
  • posilňuje imunitný systém
  • Chráni tepny
  • Reumatické choroby (vnútorne aj zvonka ako maska)
  • Uvoľnenie svalových kŕčov
  • Hemoroidy
  • Stres
  • Nespavosť
  • dermatitída, ekzémy, popáleniny
  • Ochorenia močových ciest, zápaly
  • Bolesti hlavy, nachladnutie, chrípka
  • Zápal ďasien
Ako ju využiť?
  • Chuť by som mohla prirovnať k šťaveľu. Môže byť použitá ako šalát, šalátová poleva, do diétnych jedál alebo ako korenie do vegetariánskej kuchyne. Jej listy a stonky majú veľmi jemnú, slanú, korenistú chuť.
  • Listy môžeme podusiť na masle a použiť na dochutenie polievok. Staršie listy je možné pripraviť ako špenát. Vynikajúca na grilované mäso a grilované jedlá.
  • Lahodné dochutenie mladých listov paradajkového šalátu. Mladé listy sú vhodné na dochutenie diétnych jedál s nízkym obsahom soli.
  • Na potretý chlieb je možné položiť nasekanú stonku, ktorú je možné na zimu konzervovať, posoliť, fľaškovať a poliať octom alebo vínom.
  • Sušením totižto stráca cenné chute a arómy, ale dá sa zmraziť. Podľa starých anglických receptov môžu byť jej listy vyrobené ako kapary. Vložte to do horúceho jedla na poslednú chvíľu,

Na zábal rozdrvte stonky a listy čerstvej rastliny, chyťte ich do obväzu a priložte na poškodenú časť tela.

Zber:

  • Môžu sa zhromažďovať počas celého leta pred kvitnutím. Vďaka svojmu jasnému vzhľadu ju nemožno s ničím zameniť.

Zdieľajte tento článok a podeľte sa s ním na Facebooku, vďaka Vaším zdieľaniam máme chuť Vám prinášať nové články na každý deň.

Nezabudnite dať LIKE na Našu stránku pre nové články na každý deň.

zdroj: antalvali.co / tudasfaja

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.