Úžasné domáce dalamánky za babku – nádherne chrumkavé a lahodné!

Keď som domáce dalamánky skúšala prvýkrát, neverila som, že by mohli byť nádherne chrumkavé a príjemne vláčne zároveň. Preto ma milo prekvapilo, ako úžasne chutili a od tej doby ich doma pripravujem pravidelne. Žiadne iné pečivo už nepotrebujem.

Recept na domáce dalamánky musíte vyskúšať, pretože je nielen jednoduchý, ale predovšetkým výborný a lacný. Suroviny stoja len pár korún a kto by odolal príležitosti pripraviť si doma lahodné domáce pečivo doslova za babku?

Domáce dalamánky si zamiluje celá rodina

Prečo kupovať pečivo, ktoré je mnohokrát tvrdé ešte predtým, než ho vôbec stihnete doniesť z obchodu domov, keď si môžete ľahko, rýchlo a lacno pripraviť svoje domáce? Verím, že si domáce dalamánky zvládne vykúzliť úplne každý a že si ich zamiluje celá rodina.

Reklamy

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej ražnej múky
  • 1/5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky octu
  • 1/5 hrnčeka vody
  • 1/3 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 3 čajové lyžičky soli (nepreháňať)
  • štipku mletej rasce

Na ozdobenie / dochutenie:

  • mak
  • rasca
  • hrubozrnná soľ
  • semienka podľa chuti

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Najskôr si v miske zmiešajte hladkú bielu a polohrubú múku a pridajte všetky ostatné sypké prísady (okrem ražnej múky, tú použijete na pomúčenú) .
  2. Následne k sypkým prísadám pridajte všetky tekuté ingrediencie a všetko zmiešajte tak, aby vám vznikla jednotná hmota.
  3. Takto pripravené cesto prikryte potravinovou fóliou a nechajte cca 12 hodín odpočívať.
  4. Druhý deň pomoučnite pracovnú dosku ražnú múkou a pomúčenými rukami cesto poriadne prehrabte.
  5. Rozdeľte cesto na 8 dielikov, z ktorých vytvarujete bochníky.
  6. Bochníky môžete ozdobiť podľa ľubovôle – posypať makom, rascou alebo semienkami.
  7. Na plech položte papier na pečenie, ľahko ho posypte a medzitým, čo sa vám bude predhrievať rúra na 200 ° C, nechajte bochníky ešte trochu podkysnúť.
  8. Potom vložte do rúry a pečte cca 20 minút, kým vám domáce dalamánky krásne nezozlátnu.

Domáce dalamánky si môžete dať ešte teplé alebo ich nechať vychladnúť a pochutnať si na nich až potom. Ak ich budete krúpy samotné, alebo si na ne namažete sladkú či slanú nátierku, to už nechám čisto na vás!

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.