Kruté zimné mrazy síce už poľavili a za oknami sa na nás usmieva slniečko prvých jarných dní, dobré a ľahké teplé jedlo sa hodí vždy. Keď sa navyše jedná o pokrm výdatný na vitamíny , je to príjemný bonus.
Polievky spĺňajú všetky tieto pozitívne vlastnosti, a preto ich milujú ľudia po celom svete. Dobrá polievka zasýti a zahreje, môže sa podávať aj ako ľahká večera. Pripravte si doma týchto päť základných polievok.
Polievka s kuracím mäsom a krutónmi
- 150 g šošovice
- 2 litre vody
- 200 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 sladká paprika
- 200 g kuracieho mäsa
- 50 ml smotany
- 50 gramov krutónov
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 50 g byliniek
- 1 strúčik cesnaku
Príprava
- Opláchnite šošovicu, zalejte ju vodou a nechajte ju variť.
- Nakrájajte zemiaky a dajte ich do hrnca k šošovici.
- Nakrájajte cibuľu, mrkvu, papriku a cesnak, všetko pridajte do hrnca.
- Nakrájajte kuracie mäso na kúsky, orestujte na panvici na rastlinnom oleji.
- Akonáhle sa zelenina uvarí, pridajte korenie a polievku rozmixujte.
- Pridajte smotanu a premiešajte.
- Podávajte s kuracím mäsom a krutónmi.
Hubová polievka s niťovkou
- 100 g sušených húb
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 200 g kuracích stehien
- 150 gramov niťovky
- 1 polievková lyžica. rastlinného oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 50 g byliniek
Príprava
- Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 2 hodiny. Potom umyte huby a zalejte ich vriacou vodou na 30 minút.
- Cibuľu rozkrojte, jednu časť nakrájajte, druhú ponechajte na vývar.
- Olúpte mrkvu a nakrájajte ju.
- Pripravte vývar z dvoch kuracích stehien, mrkvy a polovičnej cibule.
- Mäso a zeleninu nakrájajte a pridajte späť.
- Huby nakrájajte a osmažte ich v oleji s nakrájanou cibuľou.
- Pridajte huby a cibuľu do vývaru, priveďte do varu, pridajte zeleninu a korenie. Varte 15 minút.
- Podávajte s chlebom, alebo krutónmi.
Kuracia polievka so zeleninou a smotanou
- 2,5 litra kuracieho vývaru
- 200 g zemiakov
- 1 mrkva
- 200 g kukuričného škrobu
- 200 ml smotany
- 50 g byliniek
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
Príprava
- Pripravte kurací vývar, vyberte z neho mäso, nakrájajte na malé kúsky a vráťte ho späť do hrnca.
- Zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska. Potom jemne nakrájajte zeleninu.
- Pridajte zeleninu a kukuričný škrob do vývaru. Varte 20-25 minút.
- Na konci varenia pridajte smotanu, korenie, nakrájanú zeleninu a nakrájané mäso.
- Podávajte polievku s chlebom alebo krutónmi.
Kuracia polievka s rezancami a zeleninou
- 2 litre vody
- 200 g kuracích stehien
- 150 g cestovín
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 1 mrkva
- 200 g zemiakov
- 1 koreň petržlenu
- 50 g nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1/2 lyžičky suchých bylín
Príprava
- Zalejte kuracie stehná vodou a priveďte do varu.
- Pridajte cibuľu, bobkový list a varte vývar 1 hodinu.
- Vytiahnite cibuľu a bobkový list z hrnca.
- Nakrájajte mrkvu a petržlen.
- Zemiaky nakrájajte na malé kocky.
- Pridajte do vývaru zemiaky, cibuľu, mrkvu, korenie a byliny.
- Priveďte polievku k varu a varte na nízkej teplote po dobu 15 minút.
- Vytiahnite kuracie stehná z hrnca, oddeľte mäso a vložte späť do vývaru.
- Pridajte rezance a varte polievku ďalších 15 minút.
- Podávajte polievku a pridajte trochu byliniek.
Polievka s mäsom a zeleninou
- 450 gramov mäsa (bravčové, hovädzie)
- 1 cibuľa
- 2 polievková lyžica. rastlinného oleja
- 1 mrkva
- 100 g fazule
- 100 g kapusty
- 200 g zemiakov
- 4 polievkové lyžice. paradajkovej pasty
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
Príprava
- Cibuľu nakrájajte a osmažte na panvici v oleji.
- Mäso nakrájajte na kocky a orestujte 5 minút s cibuľou na panvici.
- Nalejte vodu do hrnca a pridajte mäso s cibuľou.
- Varte vývar 1 hodinu.
- Pridajte nakrájanú zeleninu.
- Pridajte fazuľu, kapustu, mrkvu, zemiaky, paradajkovú pastu a varte do zmäknutia zeleniny.
Už si stačí len vybrať, ktorú polievku si uvaríte dnes 🙂
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň
zdroj: takprosto.cc