TOTO nie sú obyčajné recepty, to sú dary od babičky: 5 skvelých polievok, ktoré musíte určite skúsiť urobiť

Kruté zimné mrazy síce už poľavili a za oknami sa na nás usmieva slniečko prvých jarných dní, dobré a ľahké teplé jedlo sa hodí vždy. Keď sa navyše jedná o pokrm výdatný na vitamíny , je to príjemný bonus.

Polievky spĺňajú všetky tieto pozitívne vlastnosti, a preto ich milujú ľudia po celom svete. Dobrá polievka zasýti a zahreje, môže sa podávať aj ako ľahká večera. Pripravte si doma týchto päť základných polievok.

Polievka s kuracím mäsom a krutónmi

Reklamy
  • 150 g šošovice
  • 2 litre vody
  • 200 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 sladká paprika
  • 200 g kuracieho mäsa
  • 50 ml smotany
  • 50 gramov krutónov
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 50 g byliniek
  • 1 strúčik cesnaku

Príprava

  1. Opláchnite šošovicu, zalejte ju vodou a nechajte ju variť.
  2. Nakrájajte zemiaky a dajte ich do hrnca k šošovici.
  3. Nakrájajte cibuľu, mrkvu, papriku a cesnak, všetko pridajte do hrnca.
  4. Nakrájajte kuracie mäso na kúsky, orestujte na panvici na rastlinnom oleji.
  5. Akonáhle sa zelenina uvarí, pridajte korenie a polievku rozmixujte.
  6. Pridajte smotanu a premiešajte.
  7. Podávajte s kuracím mäsom a krutónmi.

Hubová polievka s niťovkou

  • 100 g sušených húb
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 200 g kuracích stehien
  • 150 gramov niťovky
  • 1 polievková lyžica. rastlinného oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 50 g byliniek

Príprava

  1. Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 2 hodiny. Potom umyte huby a zalejte ich vriacou vodou na 30 minút.
  2. Cibuľu rozkrojte, jednu časť nakrájajte, druhú ponechajte na vývar.
  3. Olúpte mrkvu a nakrájajte ju.
  4. Pripravte vývar z dvoch kuracích stehien, mrkvy a polovičnej cibule.
  5. Mäso a zeleninu nakrájajte a pridajte späť.
  6. Huby nakrájajte a osmažte ich v oleji s nakrájanou cibuľou.
  7. Pridajte huby a cibuľu do vývaru, priveďte do varu, pridajte zeleninu a korenie. Varte 15 minút.
  8. Podávajte s chlebom, alebo krutónmi.

Kuracia polievka so zeleninou a smotanou

  • 2,5 litra kuracieho vývaru
  • 200 g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 200 g kukuričného škrobu
  • 200 ml smotany
  • 50 g byliniek
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Príprava

  1. Pripravte kurací vývar, vyberte z neho mäso, nakrájajte na malé kúsky a vráťte ho späť do hrnca.
  2. Zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska. Potom jemne nakrájajte zeleninu.
  3. Pridajte zeleninu a kukuričný škrob do vývaru. Varte 20-25 minút.
  4. Na konci varenia pridajte smotanu, korenie, nakrájanú zeleninu a nakrájané mäso.
  5. Podávajte polievku s chlebom alebo krutónmi.

Kuracia polievka s rezancami a zeleninou

  • 2 litre vody
  • 200 g kuracích stehien
  • 150 g cestovín
  • 1 cibuľa
  • 2 bobkové listy
  • 1 mrkva
  • 200 g zemiakov
  • 1 koreň petržlenu
  • 50 g nasekanej petržlenovej vňate
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1/2 lyžičky suchých bylín

Príprava

  1. Zalejte kuracie stehná vodou a priveďte do varu.
  2. Pridajte cibuľu, bobkový list a varte vývar 1 hodinu.
  3. Vytiahnite cibuľu a bobkový list z hrnca.
  4. Nakrájajte mrkvu a petržlen.
  5. Zemiaky nakrájajte na malé kocky.
  6. Pridajte do vývaru zemiaky, cibuľu, mrkvu, korenie a byliny.
  7. Priveďte polievku k varu a varte na nízkej teplote po dobu 15 minút.
  8. Vytiahnite kuracie stehná z hrnca, oddeľte mäso a vložte späť do vývaru.
  9. Pridajte rezance a varte polievku ďalších 15 minút.
  10. Podávajte polievku a pridajte trochu byliniek.

Polievka s mäsom a zeleninou

  • 450 gramov mäsa (bravčové, hovädzie)
  • 1 cibuľa
  • 2 polievková lyžica. rastlinného oleja
  • 1 mrkva
  • 100 g fazule
  • 100 g kapusty
  • 200 g zemiakov
  • 4 polievkové lyžice. paradajkovej pasty
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Príprava

  1. Cibuľu nakrájajte a osmažte na panvici v oleji.
  2. Mäso nakrájajte na kocky a orestujte 5 minút s cibuľou na panvici.
  3. Nalejte vodu do hrnca a pridajte mäso s cibuľou.
  4. Varte vývar 1 hodinu.
  5. Pridajte nakrájanú zeleninu.
  6. Pridajte fazuľu, kapustu, mrkvu, zemiaky, paradajkovú pastu a varte do zmäknutia zeleniny.

Už si stačí len vybrať, ktorú polievku si uvaríte dnes  🙂

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň

zdroj: takprosto.cc

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.