Toto je recept na pravý maďarský guláš. Keď vyskúšate tento recept inak už guláš robiť nebudete!

Pravý a chutný maďarský guláš z hovädzieho mäsa je obľúbenou pochúťkou nielen v Maďarsku, ale aj u nás. Lahodná chuť, sýta červená farba a omamná vôňa pritiahne k stolu každého gurmána.

Reklamy

Dôležité je zapamätať si, že maďarský guláš sa nezahustí ani múkou, či zemiakmi a najdôležitejší je základ.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

Reklamy
  • 1kg hovädzieho mäsa, použiť však môžete aj bravčové pri ktorom je čas prípravy kratší
  • 2-3 ks cibuľa
  • 4 ks paradajky
  • 2 ks paprika čerstvá
  • 2 PL paprika mletá sladká
  • 1 KL paprika mletá pálivá
  • 5 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 PL soli
  • Feferónky alebo čili papričky

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Každý guláš sa pripravuje spôsobom rovnakého pomeru mäsa a cibule. Inak to nie je ani pri maďarskom guláši, avšak pomer berieme objemovo, nie váhovo! Preto si do dvoch misiek zvlášť nakrájame mäso a cibuľu. Pri použití veľkého množstva cibule môže byť guláš príliš sladký.
  2. Cibuľu si nakrájame na menšie kúsky a osmažíme ju na oleji alebo bravčovej masti a na miernom ohni. Smažíme ju, kým nepustí šťavu a nechytí farbu. Môžete ju nechať jemne skaramelizovať. Potom pridáme čerstvo nakrájané paradajky. Dobré sú aj paradajky z plechovky, ktoré sú olúpané a čerstvé. Dusíme kým nezískame červenú kašu a tekutinu nechávame odpariť.
  3. Do vzniknutej kaše, ako základu, pridáte mletú sladkú papriku a mletú pálivú papriku. Pridáte už pripravené nakrájané mäso a restujeme za stáleho miešania až kým sa mäso nezatiahne. Do mäsa pridáte soľ. Následne môžete pridať podľa chuti zelenú papriku, ktorá zvýrazňuje vôňu a ak máte radi pikantné veci, tak pridajte nakrájané feferónky alebo čili papričky. Podlejeme trochou vody, premiešame, zakryjeme kastról a necháme guláš dusiť na miernom ohni.
  4. Vodou podlievajte postupne, pravidelne premiešajte a sledujte, aby vrela. Mäso dusíte, dokiaľ nie je mäkké a ak ste použili hovädzie mäso, tak príprava trvá asi 2 hodiny, kedy sa po tomto čase odparí prebytočná tekutina, guláš sa zahustí sám a mäso je krehké.
  5. K maďarskému gulášu môžete podávať halušky alebo ako je u nás zvykom, domáce biele knedle.

Máme hotovo!

Reklamy

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.