Toto je 7 receptov na najpopulárnejšie šaláty, ktoré sa pripravovali v socializme. Skvelé recepty!

Za socializmu sa jedli rôzne jedlá. Ak sa pozrieme na to, aké pokrmy boli najčastejšie, nemožno zabúdať na takzvané socialistickej šaláty. Do téglika alebo len tak do papiera, k tomu niekoľko kúskov pečiva a zaujímavé jedlo bolo na svete. 

Pozrite sa s nami do minulosti a zaspomínajte si.

Pozrite sa na 7 socialistických šalátov, ktoré patrili k tomu najpopulárnejšiemu. Jedol ich každý.

Reklamy

Rumcajs

Veľmi zaujímavý šalát, ktorý sa skladá z cibule, cukru, sójovej omáčky, oleja, korenia, majonézy a hlavne aj zo sterilizovaných uhoriek, mäkkej salámy, horčice, worčesterovej omáčky a tiež soli. Pokiaľ ide o prípravu, tak je vidieť, že zoznam surovín je pomerne rozsiahly, ale výsledok za to skutočne stojí. Dnes ide stále o šalát, ktorý máte možnosť na mnohých miestach kúpiť. Bohužiaľ nie všade na vás čaká  pôvodná, tradičná receptúra ​​daného šalátu.

Desiatový šalát

Z čoho sa skladal? Nesmela chýbať mäkká saláma, worcester, ďalej tiež ocot, kečup, ale aj sterilizovaná kukurica, vajcia, olej, cibuľa, nakladané uhorky a ďalej tatárska omáčka. Dnes už tento šalát moc predajní nevedie, keďže bol vytlačený inými druhmi. V čase socializmu sa však jednalo o pomerne zaujímavú voľbu, ktorá dobre chutila a tiež vedela skvele zahnať hlad.

Parížsky šalát

Ten dnes môžete nájsť na pulte takmer každého lahôdkarstva. Problém ale je, že podľa noriem STN už sa veľmi nerobí. A to znamená, že skrátka bude chutiť inak. A aké je jeho zloženie? Ako základ sa používal opäť mäkká saláma, ďalej sterilizované uhorky, hrášok a tiež cibuľa. Na zálievku bola použitá samozrejmá majonéza, ktorá však bola dochutená soľou a korením, trochou octu, Worcesteru, cukru a horčice. Výsledok miloval každý. Otázkou však je, prečo sa volal po známom francúzskom meste.

vlašský šalát

Rovnako ako vyššie menovaný parížsky, tak aj vlašský šalát patrí do skupiny tých, ktoré sú stopercentne najpopulárnejšie. Jedná sa vlastne o lacnejšiu obdobu. Aj dnes tento typ šalátu zoženiete všade, ale pravdou je, že na klasické normy STN už sa bohužiaľ zabudlo. Tu bol predpis jasný. Čo sa do šalátu dávalo? Mäkká saláma, uhorky, hrášok, ale aj zemiaky, zeler alebo mrkva. Všetko sa okorenilo kombináciou majonézy, horčice, korenia a soli, octu, oleja, soli a tiež worcesterskej omáčky.

pochúťkový šalát

Ďalšia tradícia nielen socializmu, ale aj súčasnej doby. To je pochúťkový šalát, kde je opäť základom mäkký šalát, cibuľa, kyslá uhorka, ale ďalej sem patrí aj vajíčko alebo hrášok. Zálievka je u neho už v podstate klasická, pretože sa líši len drobnosťami. Opäť je to majonézový základ, ktorý je doplnený olejom, je doplnený octom, worcestrom, horčicou a tiež cukrom a soľou. Kto má na šalát chuť, má ho v rôznych úpravách takmer akékoľvek lahôdkarstvo. Socialistická úprava podľa noriem je však takmer minulosťou.

Turistický šalát

Dôvodom tohto názvu nie je to, že by si tento šalát brali turisti so sebou na túru, ale volá sa tak preto, že základnou zložkou je takzvaná turistická saláma. K nemu sa pridávalo nátierkové maslo, cibuľa, ďalej tiež syr, ale aj cesnak, červená paprika, vajíčko a ako zálievka bola zvolená tatárska omáčka doplnená horčicou. Predtým to bol pomerne populárny šalát, ale dnes už ho v lahôdkach moc neuvidíte. Preto je často nevyhnutné zaspomínať si doma a pripraviť si ho svojpomocne.

Krakovský šalát

Opäť jeden z tých, ktoré dnes na pultoch už toľko neuvidíte. Tento však v časoch socializmu patril medzi skutočnú pochúťku. Aj preto, že bol zo všetkých najdrahší, čo bolo spojené aj s tým, čo obsahoval. Bol to tvrdý syr, údený syr, pór, bola to tiež majonéza, smotana a jogurt a hlavne to boli kuracie prsia. Toto všetko dohromady robilo z daného šalátu unikát. Ak máte chuť, je potrebné si ingrediencie nakúpiť domov, pretože v obchode na neho bohužiaľ nenatrafíte.

Ktorý z nich vyskúšate ako prvý?

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj : jenzeny.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.