Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete, má 20x viac vitamínu c ako pomaranče

Slováci sú posadnutí exotikou. Pritom zabúdajú na poklady vlastných záhradiek a lesov, ktoré sú často cennejšie, než všetky pomaranče a citróny sveta. Dnes bude reč o egreši…

Reklamy

Nenápadný krík nesúci chlpaté zelené bobuľky býval klasickou súčasťou slovenských záhradiek aj obľúbeným lesným plodom.

Stále viac sa na neho však zabúda.

A je to veľká chyba. Tento zelený chlpáč je totiž jedným z najsilnejších antioxidantov na svete.

Keď zjete jeden plod egrešu,  je to ako by ste zjedli dvadsať pomarančov, toľko je v ňom vitamínu C. Okrem všetkých benefitov plynúcich z kyseliny askorbovej potom navyše oplýva aj celým radom ďalších zdravotných benefitov plynúcich z obsiahnutého rastlinného farbiva, vlákniny a ďalších látok . Vedeli ste napríklad, že egreše zabraňuje rakovine hrubého čreva?

Prírodny čistič organizmu.

Blahodárnych účinkov plodov egrešov je toľko, že by sa o nich dala napísať kniha. Malé zelenozlatavé bobuľky sú skvelou zásobárňou veľkého množstva vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú pre ľudský organizmus blahodárne a podporujú jeho správne fungovanie.

Pod chlpatú šupkou sa ukrýva gélovitá dužina plná vitamínu C, E, B1 až B6, beta-karoténu, vápnika, fosforu, zinku, medi, horčíka, kremíka a železa. Je účinným prostriedkom na riešenie akútnej aj chronickej zápchy, posilňuje cievy a čistí ich od cholesterolu, čím znižuje aj krvný tlak. Okrem toho má schopnosť zlepšiť metabolizmus tukov a zabraňuje ich nadmernému ukladaniu, takže je skvelý aj pre všetkých, ktorí bojujú s nadváhou.

Egrešová detoxikačná kúra

Úplne zásadnú úlohu potom zohráva pri detoxikácii organizmu. Dokáže prečistiť obličky aj celý tráviaci trakt. Okrem toho rozpúšťa obličkové aj močové kamene a odstraňuje tiež nadmerne ukladaný vápnik, ktorý zanáša cievy. Pokiaľ si doprajeme štvortýždňovú intenzívnu egrešovú kúru, bude naše telo ako vymenené.

Egreše obsahuje veľmi vysoké množstvo pektínu. To je dôvod, prečo nie je dobrý nápad pokúšať sa ho odšťavovať v bežnej odstredivke, ktorú má tendenciu zalepovať. Jedinou možnosť jeho spracovania je zomlieť ho na závitovkovom mlynčeku.

Pri ozdravnej kúre pijeme 300 ml šťavy každé ráno nalačno dve hodiny pred raňajkami. V prípade rozpúšťania obličkových kameňov potom množstvo rozdelíme napoly a pijeme ráno a popoludní.

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: prosvet.cz

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.