Babička Negra – takto bizarne sa volá miestna pochúťka z moldavskej kuchyne. Podáva sa na svadbách, oslavách, krstinách, ale aj počas detských prázdnin.
Jednoducho vždy a všade, pretože je kulinárskym zážitkom, na ktorý nezabudnete. Neveríte? Takéto nadýchané cesto ste v živote nejedli!
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 10 vajec
- 300 g práškového cukru
- 200 ml slnečnicového oleja
- 250 ml kefíru
- 500 ml mlieka
- 25 ml vodky
- 1 PL sódy
- 30 g masla
- 2 PL strúhanky
- 2 šálky polohrubej múky
Takto budeme v recepte postupovať:
Vo väčšej miske si preosejte múku, prášok do pečiva a pridajte cukor. Prilejte slnečnicový olej a všetko dobre premiešajte. Po premiešaní pomaly prilejte kefír a po ňom mlieko. Nakoniec všetko vyšľahajte ručným šľahačom, aby v ceste nezostali hrudky.
V inej miske si vyšľaháme celé vajíčka. Za stáleho šľahania ich prilejte k cestu a na záver prilejte vodku. Cesto by malo mať tekutú konzistenciu, približne ako cesto na palacinky. Na rozdiel od palacinkového, toto cesto je veľmi penové a vzdušné.
Primerane veľký pekáč si vymastíme maslom a vysypte strúhankou. Rúru si predhrejte na 200 stupňov a pečte približne 1 hodinu a 45 minút. Potom teplotu znížte na 100 stupňov a pečte ďalšie 1 hodinu a 30 minút.
Mierne sladké cesto s príchuťou karamelu si zamilujete. Takisto jeho poréznu štruktúru, ktorá z neho robí doslova obláčik v ústach.
Podávajte s ovocím a šľahačkou alebo s jemným pudingom.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: prosvet.cz