Moja babička bola neskutočná pekárka. Ako dieťa si pamätám na mnoho koláčov, avšak až teraz, keď zomrela, dostali sme sa s mamou pri vypratávaní jej vecí k zošitu, kde si písala recepty na sladkosti.
Našli sme hotový poklad, pretože najlepší „nedeľný“ zákusok aký si od babičky pamätám, bola mokrá čokoládová torta.
Rozhodla som sa, že sa s receptom na tento dokonalý koláč s vami podelím. Aj keď babička bola skvelá pekárka aj kuchárka, tento recept nie je vôbec zložitý. Netrvá dlho a výsledok môžete servírovať tak pre návštevu, ako na rodinných oslavách, či v nedeľu po obede pre rodinu.
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 3/4 šálky kakaa (ideálne na pečenie, ale môže byť aj obyčajné)
- 2 šálky cukru
- 1 šálka oleja
- 1 šálka uvarenej kávy
- 1 šálka mlieka
- 2 väčšie vajcia
- 1 lyžička vanilková aróma
Čo budeme potrebovať na ľadovú mliečnu plnku:
- 1 šálka mlieka
- 5 lyžíc hladkej múky
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 1/2 šálky stuženého tuku
- 1 hrnček cukru
- 1 čajovú lyžičku vanilkovej arómy
Takto budeme v recepte postupovať:
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Do misky si dáme všetky suché prísady a dobre premiešame. Potom pridávame olej, kávu a mlieko. Všetko spolu vymiešavame pri strednej rýchlosti cca 1 minútu. K vymiešanej hmote pridáme vajce a vanilkovú arómu a miešame ešte približne 2 minúty.
- Cesto pečieme približne 23-30 minút, ale všetko záleží od vašej rúry, moja pečie dosť rýchlo a intenzívne. Cesto si pre istotu kontrolujte a ak sa vám bude zdať, že je stále nedopečené, skúste pridať teplotu.
- Keď je cesto upečené, necháme ho 10 minút vychladiť a prerežeme, aby nám zostali dve guľaté časti. Medzitým si pripravíme ľadovú mliečnu plnku. V hrnci si varte mlieko a múku kým nezhustne.
- Kým sa nám hustá zmes chladí, v miske si zmiešame zmäknuté maslo, stužený tuk, cukor a vanilkovú arómu. Pridajte do vychladenej mliečnej zmesi a miešajte ešte 10 minút. Potom plnku natrite medzi cesto a po celej torte.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento článok a podelte sa s ním na facebooku.
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
zdroj: bidista.com