Takto naše babičky úspešne liečili rôzne zdravotné neduhy a dokonca bez liekov: Toto je doslova poklad!

Pred dvadsiatimi rokmi neexistovala pravidelná lekárska starostlivosť ani dostupné lieky, napriek tomu sa človek aj sám vyliečil.

Sedliak sa vyliečil zo svojej záhrady, no tieto prostriedky využívali aj mešťania. Bola to ich hlavná potrava v zime; fazuľa, zemiaky, kapusta, aj nakladaná — Niekde sa do fazule namiesto cestovín pridávala kyslá kapusta, lebo bola zadarmo a zahusťovala polievku. — kyslá kapusta znamenala kysnutie (šalát), samozrejme nevedeli, no podporovali normálnu činnosť hrubého čreva. Gazdinky používali veľa červenej papriky.

Používa sa ako náhrada vitamínu C.

Bola tam tekvica ako posilňovač imunity a tekvicové semienka (najlepší ochranca prostaty). Na stole bola vždy kukurica, vlašské orechy a mak. Na raňajky jedli mangalikovú slaninu, o ktorej je dnes známe, že je výživná a čistí krv.

Chudák nemal dosť sladkého jedla a deti sa tiež nepchali sladkosťami. Ak sa teda v detstve nechytili infekčné choroby, naši pradedovia sa dožívali vysokého veku.

Reklamy

Škoda, že sme zabudli na ich stravovacie návyky…

Zvieratá sa neučia, ktoré rastliny sú pre ich telo jedovaté, no všetky zvieratá vedia, čo nie je pre nich vhodné a nejedia to. Nikto im nepovie, ktoré bylinky môžu použiť na liečenie svojho tela alebo na udržanie funkcie čriev, no napriek tomu ich nájdu.

To vás núti čudovať sa, ako veľmi tieto choroby postihujú psov chovaných v uzavretých priestoroch…Aj my ľudia by sme mohli vedieť, ako sa tejto chorobe vyhnúť, no málokto z nás sa ňou zaoberá.

S MAKOM PROTI KOSTNÝM NEDUHOM…

Mak sa sem dostal ako prvý, aby si túto rastlinu všimli ľudia v strednom či staršom veku, veď kto by si nechcel ľahko udržať mladistvý pohyb a predĺžiť si život. Mak pochádza zo Strednej Ázie, ale v súčasnosti sa konzumuje najmä v Európe. Našťastie mak zaujíma ústredné miesto v našich stravovacích návykoch, hoci o jeho liečivých vlastnostiach vie len málo ľudí.

Je plný (stavba kostí), horčíka, (OMEGA4) rastlinných mastných kyselín, aminokyselín, enzýmov: obsahuje aj fosfor, vápnik, draslík a železo. Málokto vie, že spomaľuje proces starnutia; spomaľuje odbúravanie kostí a spúšťa obnovu riedkych kostných tkanív. Znižuje vysoký krvný tlak. Vďaka zloženiu nenasýtených mastných kyselín možno zabrániť vzniku trombózy a embólie. Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň posilňuje obranný mechanizmus organizmu.

A v neposlednom rade takmer úplne odstraňuje (pri výmene predných) kŕče v nohách. Ďalej zvyšuje duševnú výkonnosť a priaznivo pôsobí na hojenie rán. A v jeho prospech je ešte jeden argument: stojí pätinu oproti potravinovým doplnkov inzerovaných na mozog, hoci jeho účinnosť ich prevyšuje.

Musíme tiež vedieť, že nezaberá hneď, ale pôsobí dlhodobo (2-3 mesiace). Bohužiaľ, choroba je rýchly bežec a zotavenie je beh na dlhé trate.

Odporúčané použitie a skladovanie:

Mletý mak zmiešame s trochou vody, ochutíme medom alebo cukrom, dáme do zaváracej nádoby a skladujeme v chladničke. V prvých mesiacoch ho konzumujeme aspoň 1 polievkovú lyžicu denne. Neskôr (v závislosti od stavu tela) každé dva dni.

Môžete ho konzumovať aj takto: Kopcovitú polievkovú lyžicu, mletého maku denne (ráno alebo poobede) zamiešam do 1-0,5 dcl mlieka (môže byť vo vode) a vypijem. Po 50. roku života nie je vhodné pauzovať ani prestať. Berte to ako drogu, ktorú musíte brať celý život.

LIEČIVÝ ÚČINOK POMOCNÍKA NA TRÁVENIE „ZEMIAKY“:

Zemiak si vďaka svojmu liečivému účinku zaslúži druhé miesto, už len preto, že je na druhom mieste aj v poradí našich potravín.

Je dôležité vedieť, že zemiaky vyprážané na tuku sú pre telo ťažko stráviteľné, a preto sú pre organizmus škodlivé.

Na druhej strane obsahuje všetky rastlinné bielkoviny (nevyhnutné pre kulturistiku). Okrem toho draslík, vápnik, fosfor a železo. Zemiaky môžu pokojne jesť aj diabetici, pretože sacharidy v nich sa pomaly vstrebávajú, takže cukor z nich neskáče. Častá konzumácia zemiakov (nie vyprážaných na tuku) udržuje orgány v rovnováhe, napríklad sa zmierňujú žalúdočné a črevné ťažkosti.

Najefektívnejšie je, ak sa konzumuje v slanej šťave (v ľudovej reči zemiaky uvarené v soli) alebo uvarené v šupke. Kedysi chudobní ľudia varili polievku zo zemiakovej šťavy.

LIEČIVÉ ÚČINKY REPY, JEJ FYZIOLOGICKÝ VÝZNAM:

Cvikla pôsobí preventívne proti rakovine a zaradila sa do triedy zázračných liekov. Sándor Ferenczi vo svojej knihe vydanej v Heidelbergu v roku 1970 podáva správu o svojich 18-ročných skúsenostiach s protinádorovým účinkom surovej šťavy z červenej repy. Jeho kolega Paul Seeger zistil, že repa je účinná proti rakovinovým nádorom. Na rozdiel od doterajších protinádorových liekov nejde o jed, ktorý inhibuje delenie buniek, ale o fyziologickú účinnú látku: zvyšuje zníženú oxidáciu rakovinových buniek tak, že nahrádza poškodený dýchací enzým, čím eliminuje skutočné príčinou rakoviny.

Aktívna zložka červenej repy je aktivátorom bunkového dýchania. „V tomto nachádzame vynikajúci nástroj – píše Seeger – na ovplyvnenie a normalizáciu bunkového dýchania nádorovej bunky.“

Repa má okrem cibule najvyšší obsah kremíka (stopového prvku). Vďaka kremíku sa dá výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu. V dôsledku surovej cvikly sa množia bunky, ktoré zohrávajú vedúcu úlohu pri obrane organizmu, lymfatické bunky (lymfocyty), plazmatické bunky a fagocytárne bunky a zvyšuje sa aj počet mŕtvych, patologických buniek. (Patotické bunky odumierajú a sú vylúčené.) Cvikla obsahuje aj mnoho ďalších minerálov a stopových prvkov: draslík, fosfor, síru, jód, železo, meď, mangán, cézium. Obsahuje tiež vitamíny B1, B2, C a P. Napomáha krvotvorbe a je hemostatický. Okrem toho cvikla zlepšuje nervové funkcie a trávenie. Ak organizácia využíva iba polovicu z uvedených, stojí za to vziať si túto radu k srdcu.

LIEČIVÉ ÚČINKY FAZUĽE:

Nezabúdajme na dôležitosť fazule! Milovníci fazule majú šťastie, pretože jej liečivý účinok je úžasný: Stimuluje metabolizmus bielkovín v bunkách, regeneruje bunky a dokonca reguluje metabolizmus. Podporuje vyprázdňovanie vody, napomáha fungovaniu pečene a obličiek (preto zohráva veľkú úlohu v prevencii chorôb). A to nie je všetko; napomáha plynulej cirkulácii krvi a tým aj činnosti srdca. Napríklad fazuľa sa nielen podobá na obličky, ale pomáha aj funkcii obličiek. Uprednostňujeme bielu fazuľu.

LIEČIVÝ ÚČINOK ŠOŠOVICE:

Šošovica je potravina, ktorá sa neje často a je neprávom zanedbávaná, aj keď máme málo takej ľahko stráviteľnej a zároveň výživnej zeleniny ako šošovica.

Má veľmi vysoký obsah bielkovín 25-28% a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre náš organizmus, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samo.

Navyše je nealergická, ale ľahko stráviteľná a nafukuje menej ako fazuľa. Ďalej obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky dôležité pre metabolizmus. Problémy nerobí ani diabetikom, pretože sacharidy v ňom sa vstrebávajú pomaly.

OČISTNÉ ÚČINKY ČERVENEJ CIBULE A CESNAKU:

Znečistený vzduch našej doby má škodlivý vplyv na pľúca, náš najdôležitejší dýchací orgán. Každodennou konzumáciou cibule môžete do značnej miery predchádzať škodám spôsobeným škodlivinami. V skutočnosti, aj keď nám vháňa slzy do očí, oči čistí!

Červená a cesnak sú ako ľudské bunky. Podľa súčasného stavu vedy pomáhajú odstraňovať nebezpečné toxické a troskové látky z buniek, robia ich odolnými a posilňujú imunitný systém.

LIEČIVÝ ÚČINOK MRKVY, JEJ ÚLOHA PRI OCHRANE ZDRAVIA:

Dnes už vieme, že konzumácia mrkvy má liečivý účinok na očné a kožné problémy, zlepšuje krvný obeh a fungovanie očí. Ďalej znižuje hladinu cholesterolu, odkysľuje krv, čím podporuje činnosť pečene

LIEČIVÁ SILA PŠENIČNÝCH KLÍČKOV:

Pšeničné klíčky môžu mať významnú fyziologickú funkciu; Majú liečivú silu vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov. Zohráva veľkú úlohu v prevencii rakoviny, srdcových a cievnych ochorení. Je tiež dôležitým aspektom, že poškodzuje molekuly cholesterolu a robí cievnu stenu flexibilnou. Okrem toho uľahčuje trávenie. Hrá tiež významnú úlohu pri ochrane kostí.

LIEČIVÝ ÚČINOK RAJČIN:

Paradajka má štyri komory a je červená. Srdce má štyri komory a je červené. Výskumy ukazujú, že paradajky sú plné lykopénu, ktorý je skutočnou potravou pre krv a srdce. (lykopín: antioxidant, jeho účinok je silnejší ako vitamín C, spomaľuje starnutie buniek.

HROZNO

Hrozno visí v strapcoch v tvare srdca. Hroznové semienko je ako krvinka, podľa dnešných výskumov hrozno povzbudí srdce a krv. Je tiež dobre známe, že účinok na prečistenie krvi a posilnenie nervov je mimoriadne účinný.

Liečivý účinok hroznových semienok je niekoľkonásobne vyšší ako u hrozna.

VLAŠSKÝ ORECH:

Orech je ako mozog, pravá a ľavá hemisféra, mozoček a veľký mozog. Záhyby a záhyby sú ako mozgová kôra. Vieme, že vlašské orechy výrazne napomáhajú fungovaniu mozgu, pôsobí aj ako antihelmintický čistič krvi a stimuluje prácu tráviacich orgánov.

ZELER, KALE, ČÍNSKY KEL:

Zeler, čínsky kel a kel obsahujú vápnik a posilňujú kosti. Ak je vápnika vo vašej strave málo, telo si ho z kostí vyťahuje a kosti tým slabnú. Konzumácia spomínaných rastlín kosti posilňuje. No môžeme z nej získať nielen minerály, ale aj dôležité vitamíny. Mali by ste vedieť, že je katalyzátorom vitamínov a minerálov.

ŠPENÁT:

Špenát (bohužiaľ medzi deťmi veľmi neobľúbený) okrem toho, že je jedlá zelenina bohatá na vitamín K, podporuje pohyb čriev a žalúdka a má čistiaci účinok na hrubé črevo. Jeho konzumácia sa odporúča najmä ležiacim pacientom.

Aj keď sa nepoužíva na jedlo, za zmienku stojí rakytník. Čaj z rakytníka zvyšuje účinnosť vlastnej obranyschopnosti nášho tela a vďaka svojmu exfoliačnému a protizápalovému účinku pomáha pri hojení rán a kožných ochorení. Mnoho ľudí ho používa aj pri prechladnutí.

Vďaka obsahu vitamínu E a esenciálnych mastných kyselín priaznivo pôsobí na suchú, popraskanú pokožku. Chráni aj pred škodlivým UV žiarením.Je dobrým posilňovačom imunitného systému pri celkovej slabosti, najmä infekčných ochoreniach a po operáciách

Pre vysoký obsah vitamínu C je ideálnym zimným liekom.

Zdieľajte tento článok a podeľte sa s ním na Facebooku, vďaka Vaším zdieľaniam máme chuť Vám prinášať nové články na každý deň.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.