Starobylý domáci liek, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu, je bezchybný a veľmi spoľahlivý

„Starobylý domáci liek, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu, je bezchybný a spoľahlivý. Ako sa ukázalo, pohánka sa vždy pri jeho využití podáva v optimálne sypkej forme.“

„Dávala som si prácu s varením pohánky podľa pokynov na obale a hľadala som rôzne tipy na internete, ale vždy som skončila so zlepenými hrudkami.

Moja matka nakoniec zdieľala staré tajomstvo od mojej prababičky, ktoré som si nevedela predstaviť, kým som ho sama neskúsila.“

„Dôležité je variť pohánku bez plastového vrecka, pretože to nie je zdravé. Prečo? Predstavte si, že musíte všetky zrná pohánky alebo ryže vyberať z plastového obalu a následne ich dôkladne oplachovať, aby ste odstránili prach a prebytočný škrob, ktorý zlepuje zrno.“

Reklamy

„Ale než začnete preplachovať pohánku, je dôležité vedieť, koľko jej máte….

Množstvo pohánky je kľúčom k úspešnému vareniu, preto ju odmerajte hrnčekom alebo pohárom.“

„Je dobré pamätať na zlatý pomer, pretože aj pri najlepšom starostlivom varení budú krúpy zlepené, ak pridáte príliš veľa vody. Varenie krúpky je rovnako dôležité ako pečenie koláča – presné proporcie sú kľúčové. Pre dosiahnutie sypkej pohánky je potrebné použiť len minimálne množstvo vody. Ideálny pomer je 1,5:1, teda jedna a pol šálky vody na jednu šálku pohánky.“

„V hrnci opatrne nalejeme odmerané množstvo vody a privedieme ju do varu. Dôležité je nepoužívať studenú vodu, pretože to by bol závažný omyl. Keď voda zovrie, pridáme soľ a pohánku. Následne znížime teplotu, zakryjeme hrniec a dusíme ju maximálne 5 minút. Dôležité je nepremiešavať ani nedavať veko.“

„Pohánka by mala byť uvarená tak, aby sa voda vstrebala do zŕn a udržiavala ich vnútri. Zvyšok dokončí čas a teplota.“

„Naše prababičky v minulosti používali tzv. krb, časť pece, ktorá neslúžila na ohrev, ale na udržiavanie teploty. Ich cieľom bolo zabrániť vareniu pohánky a zároveň ju pripraviť pri vysokej teplote s pomocou vody absorbovanej zrnom.“

„Ak nemáte krb, môžete dosiahnuť rovnaký efekt jednoducho – využite to, čo máte po ruke, ako sú periny, deky alebo teplé bundy. Hrniec s pohánkou pevne zabaľte do vrstvy látky a nechajte ho aspoň pol hodiny odpočívať.“

„Čas bude pracovať vo váš prospech, a čím dlhšie pohánka odpočíva pod ‚dekou‘, tým sypkejšia bude. Ideálnym cieľom je, aby všetka vlhkosť zmizla. Po odkrytí hrnca ju môžete vyložiť na tanier alebo do misky a pridať trochu masla. Vaši hostia budú prekvapení, ako krásne chrumká a praská v ich ústach.“

Vyskúšajte tiež:

Zbavil ma mojich nadbytočných kíl, boľavých kĺbov a zbavila som sa dokonca aj nespavosti a nepokojného spánku!

Dietológ radí: Toto sú 3 potraviny, ktoré sa neodporúčajú jesť nalačno

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.