Sladké bratislavské rožteky s makovou náplňou a skvelou chuťou

Zdieľať na Facebooku

Aj Vy si doma môžete upiecť toto vynikajúce sladké pečivo, ktoré má svoju veľkú tradíciu na Slovensku. Zmienky sú o týchto chrumkavých rožtekoch zaznamenané už pred viac ako 200 rokmi.

Reklamy

Ešte stále váhate?

V bývalom Československu sa dokonca pečenie priamo týchto rožtekov vyučovalo na školách pekárskeho a cukrárskeho zamerania.

Reklamy

Aj dodnes sa pečú v pekárňach.

Vďaka nášmu receptu pre ne nemusíte nikam bežať, ale upiecť si ich môžete v pohodlí domova. Ich kúzlo je aj v tom, že príprava nie je nijako zdĺhavá a náplne si môžete ľubovoľne obmieňať.

My si ich dnes pripravíme s makom.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

– 100-120 g cukru kryštál
– 40 g hrozienok
– 200 ml mlieka
– 250 g jemne mletého maku
– 30 g strúhanky
– citrónovej kôry

Cesto
– 450 g hladkej múky
– 50 g práškového cukru
– 180 g masla
– ½ lyžičky soli
– 1 žĺtok
– 25 g čerstvého droždia
– 150 ml mlieka izbovej teploty

Na potretie
– 2 vajcia

Takto budeme v recepte postupovať:

1)

Najskôr je potrebné si pripraviť makovú náplň. Nalejte teda mlieko s cukrom a hrozienkami do kastrólika. Mlieko priveďte do varu a odstavte. Potom primiešajte mak, strúhanku a citrónovú kôru. Premiešajte a nechajte vychladiť. Náplň rozdeľte nožom na 24 kusov.

2)

Pripravíme si teraz cesto. Do mlieka dajte rozpustiť droždie. Vo veľkej mise si zmiešajte múku, práškový cukor, soľ a nakrájané maslo. Vypracujte niečo ako posýpku. Potom pridajte žĺtok a prilejte mlieko s rozpusteným droždím. Vypracujte cesto do hladka, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte do chladničky na pol hodiny. Potom cesto vyberieme a snažte sa o vypracovanie 24 rovnakých gulí.

3)

Rozválaním guličiek vytvorte ovál s hrúbkou približne 2 mm. Na hornú stranu dajte jednu časť makovej zmesi a pomaly ju zabaľte do cesta. Čo jeden ovál, to jedna časť náplne.

4)

Stred je bohato naplnený a konce prázdne. Tento výsledok je v poriadku.

5)

Plech si vyložte papierom na pečenie. Na neho naskladajte jednotlivé rožteky. Potrite rozšľahanými žĺtkami. Určite nechajte žĺtky zaschnúť a potom potrite znovu, ale tentoraz bielky a opäť nechajte zaschnúť. Robíme to preto, aby bol povrch rožtekov lesklý a zámerne popraskaný.

6)

Rúru si predhrejte na 190 stupňov. Podľa rúry pečieme rožteky zhruba 10-15 minút. Upečení spoznáme i podľa zlatistej farby.

Máme hotovo

Prajeme Vám dobrú chuť!

Reklamy

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: coolinarika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.