Jablká patria medzi najobľúbenejšie ovocie, ktoré sa u nás používa. Jeme ich len tak na desiatu, pridávame ich do rôznych dezertov a múčnikov, pripravujeme z nich náplne a džemy.
Jablká sú neoddeliteľnou súčasťou jesene. Uskladňujeme ich a skúšame z nich nové a nové recepty, rýchlo, kým nám zhnijú.
Či už patríte medzi tých, ktorí sa každoročne tešia na úrodu jabĺk, alebo si jablká kupujete, určite sa vám oplatí vyskúšať náš recept na úžasný jablkový koláč, do ktorého nemusíte použiť ani smotanu, ani tvaroh.
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
Náš jablkový koláč sa skladá z troch vrstiev. Prvú vrstvu tvorí cesto, na ktorom je druhá (jablčná vrstva). Celý koláč dopĺňa nadýchaná pena. Na prípravu tohto nádherného a veľmi chutného receptu budeme potrebovať.
CESTO:
- 250 g masla,
- 5 žĺtkov (nebojte sa, bielky použijeme na penu),
- 3 lyžičky prášku do pečiva,
- 3 lyžice cukru,
- 2 a pol hrnčeka polohrubej múky.
JABLKOVÁ VRSTVA
- 2 kg jabĺk (už olúpaných a nakrájaných na malé kocky, prípadne nastrúhaných nahrubo),
- 2 lyžice cukru
- škorica.
Nadýchaná pena:
- 5 bielkov,
- ½ hrnčeka cukru,
- citrónová kôra z 1 citróna
Takto budeme v recepte postupovať:
- Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva. Pridáme žĺtky. Maslo nakrájame na kocky a taktiež pridáme do cesta. Prstami vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnako veľké časti. Jednu dáme do mrazničky na 30 minút.
- Nemrazenú časť cesta vyvaľkáme na plech veľkosti asi 35 × 23 cm.
- Jablká zmiešame s cukrom a škoricou (škorice dáme podľa chuti). Dáme ich na plech na cesto.
- Teraz príde nadýchaná pena: bielka vyšľaháme s cukrom a vmiešame citrónovú kôru. Rovnomerne navrstvíme na jablká.
- Hore príde ešte nahrubo nastrúhané cesto z mrazničky.
- Pečieme na 180 ° C dozlatista.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: coolinarka.com