Tento recept mi prezradila moja babička, keď sme boli u nej v lete na víkend. Varili sme kotlíkový guláš a ako prílohu upiekla božské posúchy. Vraj je to recept, ktorý sa v našej rodine traduje už niekoľko rokov.
Navyše je to jedlo za pár centov. Kedysi nemali peniaze na drahé jedlá a tak sa piekol aj tento posúch, ktorý si zamilujete. Nie na darmo sa hovorí – jedlá chudobných sú dnes tie najlepšie.
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
Reklamy
- 300 g hladkej múky T650
- 200 ml vlažnej vody
- 20 g čerstvého droždia (½ kocky)
- 1 lyžičku kr. cukru
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku celej rasce
- 2 lyžice oleja
Na potretie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice roztopenej masti
Takto budeme v recepte postupovať:
- Najprv si pripravíme kvások – v 200 ml vlažnej vody rozpustíme droždie pridajte cukor, dobre premiešajte a nechajte stáť 5 – 7 minút.
- Potom pridajte múku, soľ, rascu a štipku cukru.
- Rukami vymieste hladné cesto, vypracujte do tvaru bochníka obaľte kuchynskou utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť 40-60 minút. Cesto sa zdvojnásobí. Ja som dala misku do postele.
- Cesto potom presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Mne je lepšie, keď si ruky potriem olejom, cesto sa mi netrhá. Cesto by malo mať hrúbku asi 2 cm. Tvar zvoľte podľa seba.
- Cesto potrite zmesou, ktorú ste si pripravili, samozrejme ju môžte aj pozmeniť.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi pol hodinu pri teplote 180 stupňov.
- Keď je upečený vyberieme ho von a potrieme trochou vody – necháme .
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: www.ayses-kochblog-koeln.de