Máte radi paradajky? My doslova milujeme ich chuť. Chcela by som si tú chuť uchovať dlhšie, preto pripravujem paradajky na zimu v jednoduchej, ale neuveriteľne aromatickej marináde.
Paradajky by som mohla jesť každý deň, najmä tie, ktoré dozrievajú na slnku v lete. Ich chuť je nezabudnuteľná a v zime mi chýba.
No mám riešenie – pripravím paradajky na zimu v lahodnej marináde podľa receptu mojej babičky.
Tieto paradajky sú výborné na dlhé zimné večery a vrátia vám chuť po lete. Skvelo sa hodia do šalátov a polievok. Stačí zlúčiť paradajky s octom, olejom, cukrom a bylinkami. Je veľmi užitočné mať v zásobe v špajzi aspoň niekoľko pohárov tejto dobroty.
Reklamy
Ako na to? Potrebujete tieto ingrediencie:
- 2 ½ kg paradajok
- 6 strúčikov cesnaku
- Zväzok kôpru
- Zväzok petržlenu
- 400 g cibule
- Čierne korenie
- 2 polievkové lyžice soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 polievková lyžica oleja
- 25 ml octu 9%
Takto budeme v recepte postupovať:
- Paradajky nakrájame na štvrtiny a cesnak jemne nasekáme. To isté robíme s kôprom, petržlenom a cibuľou. Pripravíme sterilizované zaváracie poháre a do každého dáme pár zrniek čierneho korenia, trochu cesnaku, kôpra a petržlenu.
- Potom dáme paradajky do pohárov tak, aby zaberali viac ako polovicu. Potom pridáme cibuľu, kôpor a petržlenovú vňať. Opäť dáme paradajky, cibuľu a vrstvu kôpra a petržlenu.
- Teraz pripravíme soľný roztok. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a olej, a privedieme to k varu. Potom nalejeme 25 ml octu do každej nádoby a naplníme ich tekutinou. Poháre zatvoríme a postavíme hore nohami.
Takto pripravené zimné paradajky môžete skladovať celý rok pri izbovej teplote.
Budú skvelým a zdravým doplnkom mnohých jedál. Pripravte si ich vo svojej kuchyni, pretože na zimu budú ako stvorené.