Obľúbený VIANOČNÝ koláčik s makom, slivkovým lekvárom a jemným snehom

Dnes sme si pre Vás pripravili výbornú dobrotu, ktorá si Nás získala doslova na prvé zakusnutie.

Jedná sa o fajnový makový koláčik so slivkovým džemom.

Chutí naozaj skvele!

Reklamy

Pripravte si aj vy túto dobrotu a nebudete ľutovať!

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na cesto budeme potrebovať:

  • hladká múka – 200 g
  • maslo – 150 g
  • cukor – 50 g
  • žĺtky – 2 ks

Na slivkovú vrstvu budeme potrebovať:

  • slivkový lekvár

Na makovú náplň budeme potrebovať:

 

  • mletý mak – 200 g
  • cukor – 100 g
  • mlieko – 150 ml
  • žĺtky – 3 ks
  • citrónová kôra – 1 z citróna
  • rumová esencia – 1 lyžica
  • škorica – 1 lyžička

Na bielkový sneh budeme potrebovať:

  • bielky – 5 ks
  • cukor – 100 g

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Zmiešame hladkú múku s maslom, práškovým cukrom a dvoma žĺtkami. Vytvarujeme z cesta guľu, zabalíme ju do igelitu a vložte do chladničky, kde bude čakať.
  2. Nalejte mlieko do hrnca a priveďte ho do varu. Pridajte namletý mak, cukor a citrónovú kôru, škoricu a rumovú esenciu a dobre premiešajte. Akonáhle sa zmes bude blížiť k varu a stiahnite zmes z kachlí.
  3. Vychladené cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 20 x 30 centimetrov.
  4. S pomocou papiera na pečenie cesto preložte na plech a povrch cesta potrite slivkovým lekvárom.
  5. Na lekvár rozotrite makovú náplň, urovnajte ju do roviny a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C , v ktorej budeme piecť  25 až 30 minút.
  6. Kým sa cesto pečie, vyšľahajte bielky do tuhej peny a za stáleho miešania postupne pridávajte cukor a pokračujte v miešaní, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne Vám hladká a lesklá penivá hmota.
  7. Dopečené cesto vyberte z rúry, na makovú vrstvu rozotrite bielkovú penu, vidličkou vytvorte na povrchu ozdobné vlnkovanie a vráťte tortu späť do rúry. Znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 10 minút. Akonáhle povrch bielkovej peny zozlatne, môžete tortu vybrať z rúry.

Video recept:

Máme hotovo.

Mňam.

Prajeme Vám dobrú chuť.

Zdieľajte tento recept a potešte svojich priateľov, ktorý si ho tiež určite zamilujú.

Nezabudnite dať LIKE na Našu stránku pre nové recepty na každý deň.

zdroj: youtube/ Szilvi Szécsi

Vyskúšajte tiež tieto recepty:

Jemné, domáce rohlíčky z kyslej smotany pripravené za 20 minút: Doslova sme si ich zamilovali!

VIANOČNÝ bielkový krém, ktorý sa mi vždy hodí do všetkých sviatočných zákuskov! Chutnejší nepoznám!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.