Nemusíte pre ne do cukrárne. Skúste jedinečný LETNÝ veterník na plechu. Pripravíte ho doma, vo veľkom množstve a chutiť bude famózne!

Veterníky sú jedny z najpopulárnejších zákuskov. A to ako pre svoje chutné cesto, tak samozrejme aj pre svoju náplň, rovnako ako nemožno zabúdať ani na ich chutnú polevu. 

Väčšina z nás samozrejme pozná veterník len z cukrárne, kde si ho vyberieme pri pulte a zaplatíme. Nutné ale dodať, že sú aj iné možnosti.

Skúste tento náš recept. Je to veterník na plechu, ktorý si budete môcť pripraviť ako buchtu aj u vás doma. Kedykoľvek budete chcieť maškrtiť, alebo pohostiť svoju návštevu, tento recept vás rozhodne nesklame. Naopak.

Reklamy
Čo budete potrebovať, aby veterník u plechu chutil ako naozajstný?

Súpis surovín vám odporučíme skutočne dodržiavať, keďže jedine tak máte istotu, že výsledok bude dokonalý. Jedine tak budete vedieť, že veterník na plechu bude rovnako chutný, ako ten kúpený, vyrobený klasickým postupom. Základom je rozhodne cesto, na ktoré budete potrebovať tieto veci:

  • 250 gramov masla
  • 250 gramov hladkej múky
  • 8 vajec
  • 3 decilitre vody
  • 1 štipku soli

Ďalej je potrebné nezabúdať tiež na ďalšiu hlavnú zložku tohto receptu, ktorou je samozrejme náplň. Teda onen krém, ktorý je tou veľmi dôležitou zložkou, ktorá tiež podporí onú skvelú chuť. Čo budete potrebovať na jeho bezproblémovú a bezchybnú prípravu?

  • 250 gramov masla
  • 7 lyžíc cukru krupica
  • 3 Zlaté klasy – sypký prášok
  • 2 balenia smotany na šľahanie
  • 2 stužovače šľahačky
  • 1 liter plnotučného mlieka

Takto budeme v recepte postupovať:

  • Ako prvé si pripravte cesto na domáci veterník. Začnite maslom, ktoré treba pozvoľna rozpustiť. Potom k nemu pridajte múku a dôkladne premiešajte na hustú kašu. Takto ju miešajte zhruba po dobu 4 minút, na miernom ohni. Jedná sa vlastne o podobný postup, ako keď chystáte zápražku. Potom dajte túto zmes stranou na pár minút odpočinúť. Následne do nej pridávate vajíčka a snažíte sa o to, aby bolo cesto hladké a bez hrudiek. Jedine tak bude mať požadovanú štruktúru, ktorá sa podpíše aj na výslednej chuti.
  • Akonáhle máte cesto pripravené, už sa môžete pustiť do jeho pečenia. Vezmete plech, ktorý by mal byť opatrený papierom na pečenie, vďaka ktorému eliminujete pripaľovaniu. Následne na neho umiestnite cesto a vložíte do rúry. Doba pečenia je zhruba 30 minút pri 200 stupňoch Celzia. Akonáhle doba uplynie, je potrebné rúru len vypnúť a cesto v nej ďalej nechať. To preto, že vtiahne vlhkosť a tak bude nielen nadýchané, ale bude aj vláčne. Takto ho nechajte zhruba 15 minút dôjsť a potom vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Akonáhle máte cesto pripravené, už sa môžete pustiť aj do prípravy samotného krému. Tu začínate cukrom, ktorý budete ľahko rozpúšťať a ktorý následne pretvoríte na karamel. K nemu následne pomaly nalievate mlieko, ktoré je nutné ľahko miešať, aby sa všetko dokonale rozpustilo. Keď sa tak stane, nechajte na sporáku len zľahka prehrievať. Do zvyšku mlieka nasypte Zlatý klas a rozmiešajte. Keď je hotovo, dané mlieko prilejete k tomu karamelovému, zvýšite teplotu a začnete variť. A to až do doby, než všetko zhustne na požadovanú úroveň.
  • Keď je krém na veterníky dostatočne hustý, už ho môžete zložiť zo sporáka. Najprv ho necháte vychladnúť, kedy k nemu tiež pridáte maslo, ktoré do neho takzvane zašľaháme. Počas tuhnutia máte čas na to, aby ste si pripravili šľahačku. Tu je postup celkom jednoduchý. Nemusíme pripomínať, že základom je smotana na šľahanie, ktorú vyšľaháte a doplníte stužovačom šľahačky.
  • Ako na finálne dokončenie? Je jednoduché. Upečené cesto sa samozrejme musí rozrezať na dva diely. Spodný diel sa najprv pomaže krémom z mlieka a z karamelu a následne sa na jeho vrstvu nanesie tá šľahačková. Potom sa veterníky z plechu priklopia hornou polovicou cesta a už sa môžu krájať a ochutnávať. Skúste ich a uvidíte, že sú skvelou voľbou pre každého.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: prosvet.cz

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.