Najlepšia náhrada chlebíka: +10 receptov na rýchle DOMÁCE PEČIVO. Toto si určite uložte!

Dnes sme si pre Vás pripravili zbierku receptov, ktoré sa určite budú v týchto časoch hodiť. Ak tiež nemôžte zohnať čerstvý chlebík alebo iné pečivo vo vybrakovaných obchodoch, pripravte si vlastné.

Reklamy

Na výber máte zo skutočne vydarených a hlavne rýchlych a nenáročných receptov.

Ktorý vyskúšate ako prvý? 🙂

Švédske placky z ovsených vločiek

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 130 g ovsených vločiek
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžicu medu
  • 15 g masla
  • Vriacu vodu – 600 g
  • 50 g čerstvých kvasníc
  • 650 g hladkej múky

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Do misky si dáme vločky, maslo a med, soľ, zalejeme vriacou vodou a necháme vychladnúť na 37 stupňov. Potom pridáme kvasnice a múku. Všetko dobre vymiešame pomocou ručného šľahača.
  2. Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, malo by sa zväčšiť 2-3 krát.
  3. Cesto potom rozdelíme na pomúčenej doske na bochníky (asi 12 kusov) a každý rozvaľkáme na placku s hrúbkou cca 0,5 cm. Popicháme vidličkou a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.Necháme ešte 30 minút odstáť a potom pečieme 6-9 minút v rúre vyhriatej na 250 stupňov. Dajú sa piecť aj na panvici s hrubším dnom (panva musí byť suchá a dobre rozohriata)

Chlebové placky bez droždia

NA 8 KS

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

kefír – 500 g
jedlá sóda – 5 g
soľ – 4 g
múka hladká – 600 g
rastlinný olej – 15 ml.
trochu mlieka (kefír, vajce) – na potretie

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou. Vypracujeme jednotné cesto, na pomúčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.
  2. Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.

Fotopostup:

Tvarohové žemle

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 275 g jemného tvarohu
  • 60 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 menšie vajcia
  • 2 PL rastlinného oleja
  • štipka soli
  • 250 g  hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.
  2. Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miešať, tým budú buchty nadýchanejší. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.
  3. Z každého kúsku vyformujte guličku. Plech si vyložíme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!

Fotopostup:

Domáce rožky bez kysnutia

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 25-30 g rozpusteného masla
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1-2 lyžíc mlieka

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
  2. Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
  3. Potom pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
  4. Keď je cesta zliatinové (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenšie trojuholník, ktorý jednoducho zrolujeme do tvaru rohlíčka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Povrch rožtekov potrieme mliekom a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na dno rúry plech s vodou.

Jogurtové placky z rúry

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 250 ml vlažnej vody
  • ½ kocky droždia
  • 3 lyžice oleja
  • 1 lyžičky cukru
  • 1 lyžičku soli
  • Na vrch:
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu oleja
  • Pažítku, oregáno
  • 100 g strúhaného syra
  • Voliteľné: zelená cibuľka nakrájaná nadrobno

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Zo všetkých prísad na cesto uhetieme mäkké pružné cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
  2. Na pomúčenej doske vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 10-12 kusov – tie vyformujeme do tvaru placiek.
  3. Jogurt rozmiešame s vajíčkom, soľou a korením. Túto zmes nanesieme na každú placku a na vrch nasypeme syr, prípadne zelenú cibuľku.
  4. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 minút stáť.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi 10 minút.
  6. Podávame teplé.

Žemle bez kysnutia

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

kvások:

  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • 50 g čerstvého droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička)
  • 1 lyžičku jedlej sódy

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. V jednej miske zmiešame prísady na kvások. V druhej zmiešame sypké prísady. K suchým prísadám pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a vypracujeme hladké vláčne cesto.
  2. Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiešať v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a papier potrieme trochou oleja.
  3. Rúru nastavíme na 190 stupňov.
  4. Cesto rozdelíme na 10-12 častí az nich vyformujeme tvar guličiek. Guličky môžeme naplniť, alebo upiecť bez náplne, je to len na vás.
  5. Guličky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Žemličky musí byť na povrchu zlatisté.

Írsky chlebíček bez kysnutia

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 500 g bieleho jogurtu

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
  2. Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len ľahko premiešať.
  3. Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
  4. Misu vložíme vo vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.

Lenivé pagáče z kyslej smotany

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 tuk na pečenie
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • na potretie 1 vajce a sezamové semienka alebo mak na posypanie
    tuk na vymastenie plechu

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
  2. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

Zemiakové šišky

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
  • 60 g masla
  • 60 g polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • trochu strúhaného muškátového oriešku
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbaví sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky olúpeme a pretlačíme cez lis. Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a korenie podľa chuti. Zamiešame masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechaj chvíľu odpočívať.
  2. Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé šišky a necháme je mierne pomúčenú opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich natrieme masťou alebo maslom mastí, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievku.

Poľská náhrada chleba

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 hrnčeky múky/hladká
  • 4 kopcovité lyžice kefíru alebo iné kyslé mlieko
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžica cukru
  • Polovica čajovej lyžičky soli
  • Polovica lyžičky sódy na pečenie

Takto budeme v recepte postupovať:

Všetko zmiešame, vypracujeme jednotné cesto a rozvaľkáme ho na hrubšie plát. Pohárom vykrajujeme kolieska (alebo robíme iné tvary), ktoré nasucho pečieme na platni (ako lokše) alebo na panvici s hrubším dnom. Pečieme na slabom plameni z oboch strán dozlatista.

Cesnakové rožky bez kysnutia

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 25 g čerstvého droždia
  • 25-30 g rozpusteného masla
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 lyžičku soli
  • 1-2 lyžíc mlieka
  • náplň:
  • 4-5 strúčikov cesnaku (ja niekedy dávam i celú hlávku)
  • 30-40 ml oleja
  • trochu soli

Takto budeme v recepte postupovať:

  1. Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.
  2. Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.
  3. Potom pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.
  4. Keď je cesta zliatinové (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme na čo najtenšie trojuholník.Na náplň si zmiešame pretlačných cesnak s olejom a 1/2 lyžičkou soli. Každý trojuholník potrieme touto náplňou.
  5. Potom jednoducho zrolujeme do tvaru rohlíčka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Povrch rožtekov potrieme mliekom (ja potierajú aj bielkom a tiež sú výborné), môžeme ešte posypať semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na dno rúry plech s vodou.
  7. Ešte nakoniec potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným s trochou oleja, aby bol liečivý efekt silnejší!

Máme hotovo.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: youi.cz

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.