Nadýchané domáce langoše od strýka krčmára: Raz ich vyskúšate a už ich budete pripravovať stále

Langoše už sú takou slovenskou klasikou. Jedná sa  pôvodom o lenivé jedlo, ktoré si doprajeme najčastejšie ako rýchlovku v stánku. Avšak taký nadýchaný langoš so správnym množstvom kečupu, syra a cesnaku môže byť naozajstná pochúťka.

Reklamy

Nie každý predajca stánku však má dobré cesto a langoše sú potom málo nadýchané a tenké ako papier. Preto vám prinášame recept na naozaj skvelé langoše.

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky,

  • 2 lyžičky soli,

  • 100 ml mlieka,

  • 100 ml kyslej smotany,

  • 1 ks vajcia

Na prípravu kvásku si pripravte tieto ingrediencie:

  • ½ kocky čerstvého droždia,

  • 100 ml vlažného mlieka,

  • 0,5 lyžičky cukru.

Príprava

Príprava je veľmi jednoduchá. Jediné, čoho sa neskúsený kuchár môže zľaknúť je príprava kvásku. Pravdou je, že jeho príprava má určité úskalia, ale keď dodržíme základné pravidlá, nemalo by sa nič pokaziť. Nižšie teda uvádzame celý postup na prípravu langošov.

Príprava kvásku

Najprv je potrebné pripraviť si kvások. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Potom už len stačí v mlieku rozdrviť droždie, aby sme získali hladkú tekutinu, pridať cukor a počkať tak 10 až 15 minút. Kvások má rád, keď môže kysnúť na teplom mieste, ale neodporúčame ho dávať do rozohriatej rúry. Príliš veľa tepla môže byť tiež na škodu a kvasinky môže zabiť. Kvások by mal vzísť, čo znamená, že nám vznikne nadýchaná penovitá hmota s pokojne aj dvojnásobným objemom.

Vypracujte si cesto

To najhoršie máme za sebou. Medzitým si v miske môžete zmiešať zvyšné suroviny (najlepšie izbovej teploty). Nakoniec pridajte aj kvások a z hmoty vypracujte hladké cesto.

Hoci sme si povedali, že kysnutie potrebuje teplo, nie je tomu tak vždy. Existuje aj pomalé kysnutie, ktorého docielime tak, že cesto premiestnime na noc do chladničky. Rovnakým spôsobom kysne napríklad domáce lístkové cesto.

Už ideme do finále …

Keď sa na druhý deň pôjdeme pozrieť na svoje cesto, zistíme, že zdvojnásobilo svoj objem. Je nádherne vláčne a nelepivé, takže z neho môžeme pomaly odoberať menšie kúsky. Tieto kúsky vytvarujete na guličky, rozpľaštíte a natiahnite na čo najtenšie placky. Môžete ich ešte nechať 15 minút odstáť, aby ešte trochu nakysli a boli nadýchanejšie.

Pražíme

Takto vytvarované langoše pražíme na silnej vrstve oleja dozlatista. Pražte je asi tak 2 minúty z každej strany – samozrejme ale záleží na tom, aký silný ste zvolili plameň. Radšej od vyprážania nikam neodchádzajte, aby ste svoje dielo nespálili, keď už ste si na ňom dávali tak dlho záležať. Usmažené langoše klaďte na tanier a prebytočný tuk odsajte papierovými utierkami.

Podávame

Na takto pripravených langošoch si už môžete začať pochutnávať. Dochutiť si ich môžete čím chcete, najčastejšou variantou (a tou pôvodnou maďarskou) je cesnak rozotrený so soľou, kečup a strúhaný syr. Kečup ale môžete nahradiť tatarkou, alebo môžete vynechať cesnak, pripraviť si langoše na sladko s ovocím … Jednoducho čo vás napadne.

Máme hotovo!

Prajeme Vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

zdroj: coolinarika.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.