Karfiol je veľmi zdraviu a telu prospešná zelenina, ktorá však býva v kuchyni mnohokrát zabudnutá a prehliadaná. To je však neprávom a je to veľká škoda. Existuje mnoho skvelých receptov s karfiolom.
Tie najlepšie nájdete v tomto článku. Preto neváhajte, a pár kusov tejto zeleniny si určite nakúpte. Uvidíte sami, že si tieto recepty určite obľúbite a stanú sa stálicami vo vašej kuchyni, ktoré budete pripravovať.
Zapečený karfiol
zloženie
- 1,5 kg karfiolu
- 500 ml mlieka
- 500 ml vody
- 200 ml smotany s nízkym obsahom tuku
- 200 g holandského syra alebo parmezánu
- 5 strúčikov cesnaku
- maslo na vymazanie plechu
- 1 muškátový oriešok
- soľ podľa chuti
Príprava
Nakrájajte karfiol a uvarte ho v slanej vode s mliekom. Smotanu zmiešajte s cesnakom, soľou, muškátovým orieškom a polovicou strúhaného syra. Karfiol sceďte a pridajte do vymasteného plechu, zalejte ho smotanovou zmesou. Pečte 10 minút pri 200 stupňoch a potom pridajte zvyšný syr a pečte ďalších 10 minút.
Polievka s karfiolovými knedličkami
zloženie
- 100 g mletého kuracieho mäsa
- 100 g karfiolu
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 1 vaječný bielok
- 1 polievková lyžica strúhanky
- soľ podľa chuti
- 3 litre vývaru
- 10 g suchého zázvoru
Príprava
Uvarte karfiol v slanej vode a nameľte ho v mlynčeku na mäso. Zmiešajte s mäsom, zázvorom, sójovou omáčkou, bielkom, sušeným zázvorom a soľou. Vývar priveďte do varu a pridávajte do neho malé guličky zo zmesi. Akonáhle vyplávajú na hladinu, môžete polievku podávať.
Plnený karfiol
zloženie
- 1 hlava karfiolu
- 100 g mletého bravčového mäsa
- 100 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 gramov tvrdého syra
- 100 g údenej slaniny
- 1 vajce
- 1 cibuľa
- 1 hrnček vývaru
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 2 polievková lyžica strúhanky
- 1 liter mlieka
- 1 liter vody
- mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- petržlen
Príprava
Uvarte karfiol vo vode s mliekom. Na slnečnicovom oleji osmažte jemne nakrájanú slaninu a cibuľu a potom pridajte do panvice mäso a zakryte vekom. Povarte, kým nie je mäso pripravené. Do ochladeného mletého mäsa pridajte vajce, strúhanku, jemne nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a korenie a premiešajte. Karfiol otočte hore nohami a natlačte do neho mäsovú zmes. Položte karfiol do plechu, zalejte vývarom a pridajte polovicu kyslej smotany. Pečte 30 minút pri 160 stupňoch. Pridajte zvyšok kyslej smotany, posypeme syrom a pečte ďalších 10 minút
Prajeme Vám dobrú chuť.
Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku pre tie najlepšie recepty na každý deň.
zdroj: sovkusom.ru