Domáci paradajkový pretlak: iný doma už roky nejeme, tento je báječný!

Domáci paradajkový pretlak je omnoho chutnejší ako jeho kupovaná verzia a ľahko porazí svojich supermarketových protivníkov.

Reklamy

Výroba vám bude trvať celý deň, ale na konci budete mať dostatok pretlaku na mnoho chutných jedál. 

Domáci paradajkový pretlak vs. kupovaný

Paradajkový pretlak patrí medzi stabilných obyvateľov našich komôr, či už v tubách, alebo lacnejších konzervách.

Verzia, ktorú nájdeme v potravinách, však nepatrí medzi nič špeciálne. Hustý jemný paradajkový koncentrát sa podobá jeden druhému ako vajce vajcu. Keď ho však pripravíte doma, určujete, aké paradajky použijete a takto ovplyvníte jeho finálnu chuť. Pomalé varenie túto chuť ešte viac zvýrazní tak, že v obchodoch mu nenájdete páru.

Vyberte si správne paradajky

Môžete síce použiť akékoľvek paradajky, ale od vášho výberu závisí veľmi veľa, tak si naň dajte pozor. Keď použijete šťavnaté paradajky, výsledkom budú tri maličké zaváraninové poháre. Keď si vyberiete mäsité paradajky, budete mať dvakrát toľko. Najviac sa hodia oválne paradajky, ktoré majú dostatok šťavy i mäsitých častí. Vhodné druhy sú romas a san marzanos.

Na čo použiť paradajkový pretlak

Domáci pretlak sa hodí do polievok, k dusenému mäsu a do chilli. Pečenie mu však dodáva špeciálnu príchuť, ktorá dobre chutí aj na opečenej bagetke, ktorú posypete ricottou, alebo na omelete, či dokonca ako paradajkový základ na pizzu.

Ako na to?

Ingrediencie na 550 – 650 gramov:
4 a 1/2 kg paradajok,
2 polievkové lyžice olivového oleja,
2 čajové lyžičky morskej soli,
1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej.

Postup

1. Rúru predhrejte na 180°C.

2. Paradajky pokrájajte na štvrtinky.

3. Poduste paradajky na olivovom oleji vo veľkom hrnci. Do varu ich priveďte pri miernej teplote. S dusením skončte keď sa začne oddeľovať šupka a sú jemné na dotyk.

4. Uvarené paradajky pretlačte cez sitko, aby ste sa zbavili semienok a šupiek. Primiešajte k nim soľ a kyselinu.

5. Paradajkovú zmes rozdeľte na dve časti, na dva plechy.

6. Pečte pretlak kým sa z neho nevytvorí pasta. Každú polhodinu ho v rúre skontrolujte a premiešajte, aby sa redukoval rovnomerne. Keď už pretlak nezaberie celý plech, mal by byť hotový.

7. Po troch až štyroch hodinách pečenia by už nemala byť na plechu žiadna voda a pasta by mala byť lesklá a mať tehlovú farbu.

8. Hotový pretlak rozdeľte do štyroch zaváraninových fliaš a zvrchu nechajte približne 2 cm voľného miesta.

Ako skladovať hotový paradajkový pretlak

Prvá možnosť je zavariť ho v zaváraninových pohároch. Zavrite ich viečkami a varte ich 15 minút vo vriacej vode.
Druhou možnosťou je pretlak vychladiť a zamraziť. Hotový pretlak vložte do malých fliaš a zalejte olivovým olejom. Nechajte ich vychladiť v chladničke – takto vydržia 3 až 4 týždne. Zamrazené vydržia až deväť mesiacov, ale nepoužívajte na ich skladovanie sklenené nádoby.

Zdroj: thekitchn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.