Záviny možno pripravovať na niekoľko možných spôsobov a najväčším rozdielom medzi jednotlivými druhmi je ich náplň. Najbežnejšie sa používa mak, mleté orechy, alebo lekvár. Dôležité je však správne cesto.
Na prípravu cesta môžete použiť napríklad tento recept a náplň vyberte podľa svojej chuti. Ako inšpiráciu môžete použiť jednoduchú náplň z kyslej smotany zmiešanej so žĺtkom a cukrom.
Budeme potrebovať následovné ingrediencie:
- 1,5 kg múky
- 4 vajcia
- 2 lyžice tuku
- 75 g kvasníc rozmiešaných vo vode s 1 lyžicou cukru
- 1,5 l kyslej smotany
- mak
- žĺtok
- cukor
Takto budeme postupovať:
Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto do hladkej konzistencie a cesto následne rozdeľte na 4 rovnaké diely. Každý z nich vyvaľkajte, potrite maslom, posypeme makom a potom pridajte kyslú smotanu zmiešanú so žĺtkom a cukrom. Nakoniec každý závin zabaľte a vyložte do vymasteného plechu. Pečte závin pri 180 stupňoch 30-40 minút a akonáhle je zlatistý, môžete podávať.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento super recept aj s vašimi priateľmi! Určite si tiež pochutnajú!
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku pre nové články na každý deň.
zdroj: ketkes.com