Tento recept Vás určite upútal predovšetkým svojím názvom, pod ktorým si mnohí z Vás nie sú istí, čo si predstaviť. Nebojte sa, jedná sa o vynikajúci zákusok, ktorý pochádza zo Švédska , ale získa si aj Vás. Moja babička k nemu prišla už pred rokmi a nevie si ho vynachváliť.
Toto krehké nadýchané pečivo s mandľovou náplňou a šľahačkou sa vo Švédsku podáva predovšetkým pred Veľkou nocou. Vy si ho ale môžete vyskúšať už teraz a v apríli prekvapiť aj svojich priateľov.
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
zloženie cesta
- 75 g masla
- 250 ml mlieka
- 25 g kvasníc
- 75 g cukru
- 1 čajová lyžička mletého kardamónu
- 1 lyžička soli
- 75 g pšeničnej múky
zloženie náplne
- 300 g mandľové pasty
- mlieko
- 6 šálok smotany na šľahanie
Takto budeme v recepte postupovať:
Kvasnice pripravte v troche mlieka s cukrom a nechajte odstáť. Maslo roztavte a pridajte mlieko. Zahrejte zmes na 37 stupňov a pridajte kvasnice. Pridajte tiež cukor, kardamóm, soľ, premiešajte a povarte. Odstavte z tepla a vmiešajte múku a premiesime do hladkého cesta. Cesto zakryte utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť 30-60 minút na teplom mieste. Upečte cesto na plechu po dobu 15-20 minút pri 200 stupňoch a nechajte vychladnúť. Rozkrájajte cesto na rovnaké kúsky. Mandľovú pastu nastrúhajte nahrubo a zmiešajte s trochou mlieka. Túto náplň navrstvite vždy medzi dva kusy cesta. Nakoniec vyšľahajte smotanu a nazdobte jej povrch každého rezu. Podávajte zasypané práškovým cukrom.
Máme hotovo!
Prajeme Vám dobrú chuť!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!
Nezabudnite dať LIKE na našu facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: viralking.se