Sviatočný makový a orechový závin s najlepšou chuťou a ľahkou prípravou! Zvládne ho pripraviť každý!

Zdieľať na Facebooku

Závin je ďalším zákuskom, ktorý sa bežne objavuje na stoloch vo všetkých domácnostiach v našej krajine, predovšetkým u našich babičiek. Určite si na makovom, či orechovom závine radi pochutnáte tiež.

Reklamy

Ak by ste si tiež radi pripravili poctivý domáci závin s makovou, alebo orechovou plnkou, skúste to podľa tohto receptu.

Nejedná sa o nič ťažké a nájdete tu recept na obe varianty náplne.

Reklamy

Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:

zloženie cesta

  • 500-550 g múky (záleží na tom, koľko vody je použité), /hladká
  • 150 g masla,
  • 100 g margarínu,
  • 50 g cukru,
  • 20 g kvasníc,
  • 2 žĺtky,
  • 100 ml mlieka,
  • štipka soli.

maková náplň

  • 250 g mletého maku,
  • 200 g cukru (podľa chuti),
  • 2 lyžice medu,
  • 50 g hrozienok,
  • strúhaná citrónová kôra,
  • 100 až 150 ml mlieka.

orechová náplň

  • 250 g mletých orechov
  • 120-150 g cukru
  • 50 g hrozienok
  • 2 lyžice hustého marhuľového džemu
  • 50 až 100 ml mlieka
  • strúhaná pomarančová kôra
  • rum
  • na pomazanie vaječný žĺtok.

Takto budeme v recepte postupovať:

Príprava cesta

  • Zmiešajte múku, maslo, margarín, cukor a soľ. Kvasnice rozpustite v mlieku s cukrom. Vmiešajte kvasnice a dva žĺtky do zmesi. Cesto prikryte a odložte do chladničky na 1 hodinu.

Príprava náplne

  1. Zmiešajte mak s cukrom a horúcim mliekom, pridajte hrozienka a citrónovú kôru.
  2. Zmiešajte orechy s horúcim mliekom a cukrom, vmiešajte marmeládu, hrozienka, pomarančovú kôru a rum.
  3. Cesto si rozdeľte na toľko častí, koľko chcete mať závinov. Každé vyvaľkajte do obdĺžnika a potrite vybranú náplňou, nechajte okraje voľné.
  4. Závin zrolujte a vyskladajte na plech s papierom na pečenie. Každý závin potrite žĺtkom a pečte pri 180 stupňoch 40 až 50 minút. Nakoniec môžete posypať cukrom.

Máme hotovo.

Prajeme Vám dobrú chuť!

Reklamy

Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.

Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú!

zdroj: mindenegyben.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.